2022-12-07
筲箕灣平民老舊茶餐廳 發現原來港島東都幾多平野食 今次呢間環境明顯睇出年代感 宵夜時段都keep住好多人外賣 人均大概$20-30 $21雲吞麵 皮蛋瘦肉粥$19 雖然望番10年前已經加價近一倍 但今時今日定價一樣好平民 雖然唔係咩呃like食物 但都值得記錄一下.先講講⭐️雲吞麵$21呢個超抵食 今時今日好少賣到咁平底下有四粒雲吞 表面放住鹼水幼麵雲吞以肉餡為主 但每粒都有2-3隻蝦肉(影到好似好少蝦 實際蝦比圖多少少🤦🏻♀️)🤔雖然蝦肉稱唔上彈牙 但都算足料👍🏻湯底唔錯wo 有魚乾甜味 仲有少少韭黄鹼水味唔重 呢個價錢超級抵食.⭐️沙嗲牛肉麵 火腿煎蛋 凍奶茶$39呢個就相對特別好多啦 同市面做法好唔同😧佢地加左三色椒 洋蔥 芽菜做配料🤔沙嗲牛肉加左係湯底入邊沙嗲味浸晒係湯底入邊 湯底辣辣地 椒味重但沙嗲未完全明顯唔明 同我想像中好大出入食完第一個形容詞係 好搞笑嘅味道整體唔差嘅 不過就唔會再點啦🤣.飲品 凍奶茶正常 但比較多冰.你地住果區有冇咩又平又正嘅野食呢?歡迎分享話比我知啦.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_筲箕灣 .#大誠餐廳 (筲箕
先講講⭐️雲吞麵$21
呢個超抵食 今時今日好少賣到咁平
底下有四粒雲吞 表面放住鹼水幼麵
雲吞以肉餡為主 但每粒都有2-3隻蝦肉
(影到好似好少蝦 實際蝦比圖多少少🤦🏻♀️)
🤔雖然蝦肉稱唔上彈牙 但都算足料
飲品 凍奶茶正常 但比較多冰
你地住果區有冇咩又平又正嘅野食呢?歡迎分享話比我知啦
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_筲箕灣
#大誠餐廳 (筲箕灣)
地址:筲箕灣筲箕灣道372號地下
⭐️評分:
味道:3/5 沙嗲牛肉2.5
環境:2/5
服務:2.5/5
抵食:4.5/5
#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #hongkongfood #吃貨 #食評 #增肥 #搵食 #食好西 #相機食先 #香港美食 #筲箕灣美食 #雲吞麵 #牛腩河 #沙嗲牛肉 #早餐