2014-01-04
Allegretto 係一間開左大約一年半既cafe,其實我可以話睇住呢間cafe既成長!哈哈!點解?因為呢間店鋪喺2012年開業時我睇到報紙介紹而立刻去到。當時新開業全店得我一個到我而家再去時坐滿左超過八成既人,究竟係咩原因導致呢間食店咁受歡迎?相信大家都會知道答案!無錯!就係可愛既3D 貓貓LATTE ART 拉花咖啡。Allegretto 其實位於尖沙咀廣東道...盡頭既中港城,但入到去中港城都唔係太易搵,因為店鋪位於中港城3期平台。以下呢張相就係Allegretto 店外環境。店內空間感十足,就算多人環境亦算寧靜,座椅亦舒適,我就分別叫左3D latte art cappuccino,latte macchiato 同 white chocolate profiterole. latte macchiato (left) and white chocolate profiterole (right)latte macchiato ($30),其實即係one shot of espresso加上 irish cream,奶泡打得綿密,whiskey既酒香不太明顯,咖啡既味度亦不算
white chocolate profiterole ($12),即係白朱古力泡芙,外層係朱古力cream仲有少少chocolate crumbs,幾甜,泡芙中間係幾chewy既感覺,仲好有蛋香,泡芙既內層係牛奶朱古力mousse,整體幾甜而且幾香。
3D CAT latte art cappuccino
大杯價錢係$32,中型就$29,價錢便宜。奶泡打得綿密而且好creamy,咖啡口感幼滑,同樣地咖啡味唔算太濃但都唔會苦澀。貓貓好似好悠閒咁浮喺度嘆緊,好舒服的樣子。
生活節奏急速而且繁忙既香港人有幾多人可以好似呢隻貓咁悠閒?
相信大家都會幾羨慕呢隻貓貓。