2014-09-22
難得落雨,喺炎夏中增添涼意~莫非已不知不覺間進入秋天?見涼涼地,我地5個美女呢日就黎到佐敦既呢間'好好火鍋店'~地方一啲都唔難搵--喺警署轉彎,見到童軍中心過對面,就大家樂條街行多2步就到。話說呢度真係5星級服務既打邊爐店!!點解咁講?食到咁上下有人幫你換碟雖然而家逐漸有店家做到,但係幫你用隔油網去埋油又有冇試過??呢間火鍋店好有'麻雀雖少五臟俱全'既感覺,全店大約有8張枱,我諗應該都有50人既~首先人手起碼都有8個,差唔多真係一抬頭一舉手就有人招呼,第二就係,由門口招牌睇到,有得食雞煲,火鍋,仲有海鮮sashimi哈哈呢日食既野又係不得了既~首先係邊爐前既開胃菜~話說原來老闆除左火鍋店, 仲有間老字號既上海店0係附近!!!所以我地有肯可以有正宗上海酸青木瓜做前菜!!!真係好夠爽口好開胃!既然見到招牌上面寫出名海鮮SASHIMI, 我地梗係要試試佢喇~: 叫左一條老闆推介既魚同埋大蝦SASHIMI~~哇真係好耐冇試過中式既鮮魚片!唔單止甜, 仲好滑添~個蝦又係超鮮超彈牙~配埋呢間店特製既汁就冇得頂!好喇話說秒速就清左D刺身, 咁條魚未好浪費??唔使驚!魚頭同魚鰭轉頭就拎左去用椒鹽炸!!
莫非已不知不覺間進入秋天? 見涼涼地,我地5個美女呢日就黎到佐敦既呢間'好好 火鍋店'~地方一啲都唔難搵--喺警署轉彎,見到童軍中心過對面,就大家樂條街行多2步就到。
呢間火鍋店好有'麻雀雖少五臟俱全'既感覺,全店大約有8張枱,我諗應該都有50人既~首先人手起碼都有8個,差唔多真係一抬頭一舉手就有人招呼,第二就係,由門口招牌睇到,有得食雞煲,火鍋,仲有海鮮sashimi 哈哈呢日食既野又係不得了既~
首先係邊爐前既開胃菜~
話說原來老闆除左火鍋店, 仲有間老字號既上海店0係附近!!!所以我地有肯可以有正宗上海酸青木瓜做前菜!!!真係好夠爽口好開胃! 既然見到招牌上面寫出名海鮮SASHIMI, 我地梗係要試試佢喇~
唔單止甜, 仲好滑添~個蝦又係超鮮超彈牙~配埋呢間店特製既汁就冇得頂! 好喇話說秒速就清左D 刺身, 咁條魚未好浪費??唔使驚!
魚頭同魚鰭轉頭就拎左去用椒鹽炸!!魚骨就用左黎煮湯!!!! 登登登登~到第2樣主菜上場喇:::打邊爐!!
終於開爐喇~我地今次食既係老闆自創既-----爆炸蜆窩!! 聽個名都覺得勁喇~原來係成個煲咁多既日本大蜆,用魚湯煮佢, 一隻隻先後搶住開口就好似爆炸咁!!
我地都好似爆炸咁"哇哇哇哇"!!搶住用筷子拯救呢D好似0係開中見到有麵包粒開哂口既魚咁樣既大蜆!!
本來食蜆都預左有沙, 但呢度D蜆竟然一粒沙都食唔到!!!!!仲因為用魚湯煮開而令D大蜆鮮味出哂黎~
SO JUICY!!!! 我地另外都試埋 火鍋例排既朋友: 牛腩心同埋五花腩~都好新鮮冇欺場 好少有地, 打完邊爐有飽而不膩既感覺!
老闆仲送埋自家桂花糕俾我地回甘一下添!!!SERVICE真係100分!!