2024-09-01
Lunch發現飲茶好地方,裝修有特色,仲有好少見嘅懷舊點心,難怪超多人食🤗8月內午市點心系列仲一律8折,真係幾抵玩🤩一坐低開左壺玄米綠茶,好少見中菜餐廳有😂味道濃郁甘香,仲好好已隔走晒茶葉👍🏻飲品menu亦夠古風😎✨瀨尿蝦蝦餃 - 超特別,第一次見到用瀨尿蝦嚟整蝦餃,個皮晶瑩剔透,好薄好軟糯🤤入面瀨尿蝦幾爽口~✨市橋白賣 - 我咁大個女第一次食呢款懷舊點心,原來係用鯪魚肉包成燒賣,面頭再舖左塊臘腸,賣相幾靚仔,口感好Q彈又夠香😋✨蛋黃千層糕 - 亦為懷舊點心系列,已經比較少人做,呢度整得好鬆化,蛋黃幼滑香甜,幾有驚喜!✨酥皮菠蘿叉燒包 - 個包好軟熟,而且熱辣辣😻✨香煎墨魚蝦餅 - 估唔到煎完仲食到墨魚嘅滑身,沾埋個甜酸醬好惹味🦑🦐✨椒鹽粟米 - 微辣好過癮,令健康的粟米更邪惡😈✨越式脆蝦腸粉 - 雙色脆蝦好吸睛,脆卜卜又彈牙,食完會上癮❤️✨蘿蔔千絲酥 - 3粒都大大隻,裡面蘿蔔絲幾清甜有口味,外皮酥脆,成個配搭好正,又唔會太油🥕
✨酥皮菠蘿叉燒包 - 個包好軟熟,而且熱辣辣😻
✨椒鹽粟米 - 微辣好過癮,令健康的粟米更邪惡😈