2024-09-15
泰菜就成日食,泰式火鍋都應該係第一次食呢間上海人氣泰式火鍋店之前進駐沙田,最近係Airside再開分店,地點甘方便一於去試試餐廳裝潢用上木色調,富空間感還有綠化位置都令整體舒適度大大提高!菜式方面有多款海鮮、手打丸子、肉類和曼谷街頭小食等等。餐廳會係餐牌例出每款食物既烹調時間,咁就一定唔會煮得過熟,真係好貼心啊!坐低職員就攞上一盤蝦片,口感香脆,真係會食到停唔到口. 餐廳有自家製的特色醬料,三款醬料都各有特別;青色是泰式青檸醬是用來點海鮮,酸酸地。中間是椒麻醬油是辣辣地,最後一個正是泰式酸辣醬用來點丸和肉類。寶藏海鮮手工金盒(3-4人份) $598充滿仙氣既海鮮寶盒,準備手機打卡!入面有多款海鮮,分別有日本扇貝、本地魷魚、珊瑚蚌、鮮活鮑魚仔、白鱔魚片、手打墨魚丸和海蝦. 最愛鮑魚仔和扇貝,鮑魚仔爽彈,扇貝厚身又鮮甜. 仲有墨魚丸每日由大廚人手打膠新鮮制作,彈牙好多,必食!餐廳一系列秘製湯底,主打每日新鮮自家熬製,重點係佢地加湯不加水,果然真材實料!我地揀左寶藏金盒就贈送鍋底,鍋底仲可以揀單拼或者雙拼,真心好抵!我當然揀雙拼湯底,一次過滿足晒兩個口味啦!店員仲建議我地未開始打邊爐前記得飲
寶藏海鮮手工金盒(3-4人份) $598
充滿仙氣既海鮮寶盒,準備手機打卡!
餐廳一系列秘製湯底,主打每日新鮮自家熬製,
重點係佢地加湯不加水,果然真材實料!
我當然揀雙拼湯底,一次過滿足晒兩個口味啦!
店員仲建議我地未開始打邊爐前記得飲番碗湯,真係飲得出材料的鮮味!
秘製冬陰功椰奶雙拼鍋
秘制冬陰功鮮蝦鍋用古法鮮蝦熬煮,湯底加左海蝦•泰國香料熬制,酸酸辣辣勁開胃。
椰奶雞湯鍋,泰國特色湯底有雞肉、用上椰子肉、椰子水和椰奶慢火慢熬,椰子香甜得黎又唔會油膩
西班牙黑毛豬腩肉 $128
油脂分佈平均,肥瘦相間,層次分明。 豬腩肉質非常腍,口感柔軟嫩滑。
泰式芒芒碌碌 $42
賣相好靚!除咗芒果,仲有西柚果粒,酸酸甜甜,好好飲!
招牌椰皇凍 $58
用乾冰碟上枱仙氣滿滿打卡一流!
椰皇凍每日新鮮制作,啖啖清甜. 椰子味奶凍非常滑溜,椰奶味香濃十足,配搭酥香椰子碎、增加口感. 份量仲好多,真係要兩個人share先食得晒