2022-08-04
正日生日飯揀咗 Bifteck,作為 Le Reve 嘅姊妹餐廳,精緻度有過之而無不及,店名係法文中牛扒嘅意思,單刀直入主打靚牛 ✨ 主廚糅合法日兩地嘅烹調手法,利用新鮮紫菜、白松露同味噌等特色食材入饌,除咗某道菜,可以話係頗有驚喜嘅 Fine Dining 🍽‣ Focaccia | Brioche | Seaweed Tempura麵包自家手製,配 Miso Butter 夠特別。‣ Fresh Oyster “Three Ways” | $2581️⃣ Wagyu Tartare 加入同樣切碎嘅蠔肉,兩者質感驚人地相似 🙀 軟嫩得難捨難分,以魚子醬點綴增添鹹鮮味,好創新嘅處理手法!2️⃣ Yuzu Salsa 以洋蔥、番茄、青瓜碎製成 🍅🥒🧅 柚子嘅酸中和咗蠔獨有嘅鏽味,易入口之選。3️⃣ 炸蠔天婦羅粉漿中混入新鮮紫菜,有陣隱約嘅青草香 🌿 配以泡菜蛋黃醬同三文魚籽,大玩 Fusion 混搭 😝‣ Artichokes Soup | $88用咗香港人唔太熟悉嘅雅枝竹,奶白色濃湯打成豐盈泡沫,Creamy 中嘗到蔬菜嘅清甜 🥰 刨上滿滿嘅新鮮白松露同松露油,單憑賣相已經矜貴過人 ✨‣ Oxta
麵包自家手製,配 Miso Butter 夠特別。
‣ Artichokes Soup | $88
‣ Oxtail Soup with Seasonal Vegetables | $98
先放好已拆肉嘅牛尾,伴以炙燒過嘅豆腐、櫻桃蘿蔔、白蘿蔔,露筍等時令蔬菜 🥕 店員即席用茶壺將湯斟到碗中 🫖 視覺享受完味道又點呢?麵豉湯調味鹹得嚟略嫌單調,完全蓋過牛尾湯嘅香氣,唔太推薦 🫣
‣ Boston Lobster French Barley Risotto with A4 Wagyu Carpaccio | $308
先聲奪人嘅和牛刺身已經贏咗一半,帶有煙燻味嘅生牛肉十分嫩滑 🥩 包裹住薏米煮成嘅燉飯事半功倍,每啖都有龍蝦肉,肉質亦處理得剛剛好 🦞 調味略微過甜,但仍然好食。
‣ Steamed Manila Clams with Uni Miso Sauce | $208
嬌嫩欲滴嘅蜆肉粒粒飽滿 🐚 海膽醬汁加入新鮮紫菜同味噌,熱辣辣嘅紫菜布里歐酥香鬆軟,沾上鹹香鮮甜嘅醬汁正到痺 🤤 連伴碟嘅珍珠洋蔥同油浸車厘茄放上麵包都係一絕,食到手指都吮埋!👅💦 能夠將咁多種元素完美平衡,盡顯主廚巧思,係幾近完美嘅呈現 💯
‣ Roasted Slow Cooked Miyazaki A5 Rump with Wagyu Consonmé | $698
店內最有特色嘅日本雪室熟成和牛,以低溫熟成產量稀少,選用 A5 等級和牛後腿肉進行慢煮,佐以牛骨清湯 ♨️ 經店員大力推薦,咁一定要試試佢啦!老實講餐飯食到大半都好滿意,但唔好意思呢個係極失望 💔💔 望落Pinku Pinku 咁,但一切落去已經覺得唔對路,一個字——韌!兩個字——好嚡!😩 食到大半忍唔住同經理反映返,佢都呆咗幾秒先話「吓?韌?慢煮嚟㗎喎..」我都想講吓…. 為咗唔浪費呢七嚿水堅持食晒,真心咬到牙骹都軟,嬲啊!😂
‣ Roasted Bone Marrow | $168
土豪風 Side Dish,手臂咁長嘅牛骨髓放上幾種菇菌,鋪上芝士碎、麵包糠同香草同焗,食落香口但可以想像到啲肥膏有幾油膩 🤪
‣ Mango Sake Kasu | $78
慢煮牛嘅悲傷全靠甜品扳回一城,我最愛嘅呂宋芒製成雪芭 🥭 酒粕啫喱米香醇厚,配上脆脆 Crumbs、軟滑奶香 Mascarpone Cheese 同紫蘇花,莫名有種芒果糯米飯嘅味道,超鍾意!😍
‣ Sakura Espuma | $88
櫻花泡沫柔滑細膩 🫧 嗒真啲會食到淡淡嘅鹹味,相信係由鹽漬櫻花而來 🌸 伴以糖漬草莓,少女味滿瀉 💕
📍 Bifteck
灣仔皇后大道東 202 號 QRE Plaza 23 樓