好耐冇喺銅鑼灣食西餐,成日凝住好多都好貴,又唔知點揀,今次食咗呢間Al Forno Cafe and Bar 食物價錢合理,食物都幾有高質,特別係兩杯靚靚特飲﹗呢度除咗有咖啡、有酒,主食都有意粉、Pizza同牛窩夫,選擇多 ﹗主食墨汁蟹籽蟹肉帶子意粉擺盤賣相都有滿意,感覺整齊有心蟹肉較多,墨汁係有特製醬汁嗰種,唔係本來係墨汁意粉嗰種墨汁質地都較濃郁,加墡蟹肉鮮甜味,再加埋蒜片芝士絲增加風味,食落唔錯松露烤菇PIZZA $138松露啡菇切到大大粒,咬落好有「肉」地,啖啖食到明顯菇粒Keep 到Pizza 口感,批心軟熟,批邊偏煙韌鬆脆,熱辣辣上枱,芝士味比想像中淡口,食落冇咁重口味,唔易覺得膩小食 酥炸洋蔥圈香口爽脆,洋蔥軟熟香甜,配埋醬汁食好過癮甜品Tiramisu平時比較少食到呢種較乾身嘅Tiramisu 感覺幾特別的,因為Mascarpone Cheese 同手指餅同酒味好分明咁樣放就會令手指餅保持到硬脆嘅口感(有啲人應該會鍾意)因為咁樣唔怕變成軟淋淋又好水嘅蛋糕底部嘅手指餅酒味會重啲,上面會少啲飲品Tiramisu Latte賣相好得~Tiramisu 酒香味手指餅再點多少少La

主食
墨汁蟹籽蟹肉帶子意粉
擺盤賣相都有滿意,感覺整齊有心
蟹肉較多,墨汁係有特製醬汁嗰種,唔係本來係墨汁意粉嗰種
墨汁質地都較濃郁,加墡蟹肉鮮甜味,
再加埋蒜片芝士絲增加風味,食落唔錯
松露烤菇PIZZA $138
松露啡菇切到大大粒,咬落好有「肉」地,啖啖食到明顯菇粒
Keep 到Pizza 口感,批心軟熟,批邊偏煙韌鬆脆,
熱辣辣上枱,芝士味比想像中淡口,食落冇咁重口味,唔易覺得膩
小食 酥炸洋蔥圈
香口爽脆,洋蔥軟熟香甜,配埋醬汁食好過癮
甜品
提拉米蘇 Tiramisu
Tiramisu
平時比較少食到呢種較乾身嘅Tiramisu
咁樣放就會令手指餅保持到硬脆嘅口感(有啲人應該會鍾意)
因為咁樣唔怕變成軟淋淋又好水嘅蛋糕
底部嘅手指餅酒味會重啲,上面會少啲

飲品
Tiramisu Latte
賣相好得~Tiramisu 酒香味手指餅再點多少少Latte食
咖啡味索晒喺餅到加埋面頭嘅Mascarpone Cheese 一齊食
點完之後Latte之後飲落又唔會太甜~
呢杯朱古力雪糕Mocha造型滿分💯
由於造型關係真係影幾張快就要食了🤣