2017-10-28
喺銅鑼灣行完街突然好想食窩夫,就諗到黎呢間餐廳食啦,Green Waffle Diner。幸運地職員安排左近窗口位,可以望下出面既風景,夠曬Chill呀。餐廳環境開揚舒適,其中一角更有沙律吧。$58/3款 $78/5款啱曬著重健康又或者晚餐想食得清淡啲嘅客人。因為太肚餓,見個set dinner幾吸引,就叫2個SET DINNER啦!重點係個set入面有窩夫嘛。
頭盤:南瓜忌廉湯頭盤可以選擇沙律或是日餐湯又或者加$15要雞翼。我同朋友都揀左湯。南瓜blend到剛剛好,令到成個湯嘅口感豐富左,食落有南瓜味,幾清新,唔錯嘅頭盤。主食我揀左B:水牛汁烤春雞伴印第安香料薯條及粟米成隻春雞咁上好吸精!因為係燒烤過,所以外層焦脆,內裏肉質嫩滑,肉汁被鎖住左,一啲都唔鞋口。春雞下面仲有粟米同薯條。粟米好貼心地切到條狀,方便食用。薯條係我最愛嘅粗薯條,外脆內軟。朋友揀C: 香煎美國連骨豬扒拌香蒜薯蓉及蔬菜賣相好吸引,有高級西餐廳風範。豬扒切到好厚身,一啖咬落去,一啲都韌,好juicy。薯蓉好滑口,加埋香蒜,味道好有層次。甜品:窩夫伴雪糕只可以講,不枉佢改名為Green Waffle Diner,真係實
餐廳環境開揚舒適,其中一角更有沙律吧。
$58/3款 $78/5款
啱曬著重健康又或者晚餐想食得清淡啲嘅客人。
頭盤:南瓜忌廉湯
主食
我揀左B:水牛汁烤春雞伴印第安香料薯條及粟米
朋友揀C: 香煎美國連骨豬扒拌香蒜薯蓉及蔬菜
甜品:窩夫伴雪糕
只可以講,不枉佢改名為Green Waffle Diner,真係實至名歸,啲窩夫真係好出色。即叫即做,已經誠意可嘉。窝夫上台熱烘烘,食落外脆內軟,香味濃郁。配上雪糕,一冷一熱,果種冰火嘅感覺,真係正到難以形容。水果新鮮,配埋窩夫酸酸甜甜,又係另一種美味,好滿足。
今次已經係第2次黎呢度食,水準依舊,單係窩夫已經值得我再三光顧。