2022-05-01
一直想試嘅原因係因為IG海嘯式洗版同埋見到佢哋門外嘅超長人龍🐲 加上間店係前四季餠廚主理,質素應該點都有保證掛🤔 不過條人龍真係唔講得笑,每次經過目測都有30人以上,見到條龍真係搞到連排隊嘅慾望都無哂😂 當日閒日經過終於見到無乜人排,即刻買翻幾隻味返去試吓!🏃🏻♀️ (望落條龍好似唔長,最後都排咗廿分鐘...🤭)買咗6款口味,分別係:原味QQ、菠蘿QQ、伯爵茶QQ、抹茶QQ、朱古力QQ,仲有當日限定嘅流心榛子脆脆。❤️ 原味QQ $8味道最為普通,但比普通麵包店嘅麻糬波波煙韌!❤️ 菠蘿QQ $8 | 伯爵茶QQ $10 | 抹茶QQ $10 | 朱古力QQ $104款都有菠蘿皮,體積比原味QQ大,但好快就扁塌,唔係脹卜卜,猶如漏氣嘅氣球🎈☞︎ 菠蘿QQ個菠蘿皮有帶點合桃酥嘅味道,口感鬆脆,味道甜甜哋,就係菠蘿包嘅味道😂☞︎ 伯爵茶QQ嘅茶味有啲假🤭☞︎ 抹茶QQ嘅抹茶味道薄弱,唔夠濃亦無回甘😕 ☞︎ 朱古力QQ面頭有幾粒朱古力粒,整體唔會太甜膩,朱古力再濃啲就更好~❤️ 流心榛子脆脆 (當日限定) $13每人限買一個~ 實際上係菠蘿QQ再加榛子流心餡,榛子餡入面有啲榛子粗粒,但個餡唔算流心,質地
❤️ 原味QQ $8
味道最為普通,但比普通麵包店嘅麻糬波波煙韌!
☞︎ 伯爵茶QQ嘅茶味有啲假🤭
☞︎ 抹茶QQ嘅抹茶味道薄弱,唔夠濃亦無回甘😕
❤️ 流心榛子脆脆 (當日限定) $13
🏆 排名(高至低):菠蘿QQ > 朱古力QQ > 流心榛子脆脆 > 抹茶QQ > 伯爵茶QQ > 原味QQ
[當日無芝士QQ、櫻米QQ及焦糖QQ]
餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️ (3/5)
由於排隊排好耐,對佢期望太高,難免係有落差嘅,覺得有啲過譽囉~😅 不過佢唔係難食,只係味道普普通通咁囉,個菠蘿皮係有特色有gimmick嘅🤔 如果問我會唔會再排隊買就應該唔會喇,無人排嘅話都會買一個食嘅💁🏻♀️