Restaurant: QUE (希慎廣場)
Dine and earn miles at this Cathay partner restaurant !
Terms & Details:
2024-06-14 213 views
第一句打重點:開心果系列完全係伏,只要你稍微對開心果有少少執著同期望,你就唔應該試。有日同閨蜜傾起TGG呢個集團,食過佢嘅十里係高質餐廳。閨密話想試下旗下呢間新式和洋食。最近仲推出咗我地當中有人特別中意嘅開心果限定,咁就緊係講到就約。揀咗去銅鑼灣呢間,冇特別訂位,亦唔駛排隊,門口有隻貓公仔吸引眼球,環境尚算舒適。三個人叫咗個二人Set,另外再散叫咗一件壽司塔可,同三樣開心果產品。二人Set望落幾抵,好似有唔少嘢食,1個前菜,1個小食,1個意粉,2個塔可,1個甜品同2杯嘢飲。但套餐彈性奇~~~低,除咗個餐只有比較普通嘅菜式選擇(見到主餐牌有啲特別嘅單點,但個餐冇得揀),連嘢飲都只係得咖啡同茶。所有特式飲品需要+$18至$38。但你以為加錢就得?錯喇,佢都係限死你5選1。對主餐牌其他飲品有興趣,你只可以另外再單點。最後揀完想食啲吸引少少嘅嘢,個餐由$498升級到$594。味道方面,老實講,食落冇咩驚喜,對唔住埋單四位數嘅價錢。前菜:牛油果角切魚生沙律,尚可,但柚子醬油味太出,蓋過牛油果本身個味,冇辦法令幾種食材味道加乘,感覺打折。小食:炸蠔配檸檬醬,皮夠脆,但蠔大小中等,熱辣辣出菜,叫做到

有日同閨蜜傾起TGG呢個集團,
食過佢嘅十里係高質餐廳。
閨密話想試下旗下呢間新式和洋食。
最近仲推出咗我地當中有人特別中意嘅開心果限定,
咁就緊係講到就約。

三個人叫咗個二人Set,
另外再散叫咗一件壽司塔可,同三樣開心果產品。

最後揀完想食啲吸引少少嘅嘢,個餐由$498升級到$594。

味道方面,老實講,食落冇咩驚喜,對唔住埋單四位數嘅價錢。

小食:炸蠔配檸檬醬,皮夠脆,但蠔大小中等,熱辣辣出菜,叫做到基本。配個檸檬醬,唔算好夾,都係蛋黃醬會配啲⋯

主菜1: 軟殼蟹意粉配蟹肉及蕃茄忌廉汁,唯一有啲驚喜嘅菜式,意粉醬極多,每條意粉都掛到好多醬,味道唔會酸仲帶啲甜。忌廉適度,唔會太稀或太杰,軟殼蟹算大隻,好評。

主菜2: 壽司塔可(鰻魚玉子/香葱吞拿魚蓉牛油果醬/辣味帆立貝)。塔可,即TACO,墨西哥脆餅主意融入壽司,概念幾得意。主要打卡用,抵讚嘅係面果層代替咗墨西哥脆餅嘅天婦羅紫菜,一口咬落去幾脆。但入面都只係普通包咗啲壽司飯,上面放咗啲普通到唔再普通嘅材料,例如兩三片鰻魚同玉子,唔值錢嘅吞拿魚蓉同冇牛油果味嘅牛油果醬。老實講,原價$72係一啲都唔值,食兩件一樣材料嘅軍艦都只係$30⋯單點嘅帆立貝塔可反而驚喜少少,個辣味幾出,但相對帆立貝用料就唔係新鮮,因為可以用辣嚟掩蓋。

飲品:香桃富士梳打幾清甜,但因為跟餐加錢都冇咩飲品可以揀,所以略過。

甜品:需要連埋開心果嚟講。
老實講,除咗失望冇嘢好形容。佢又唔係難食,但對喜歡開心果嘅人嚟講真係極為失望。

開心果拿破侖:好多開心果醬,但個醬冇開心果味。唔係特別靚嘅醬嚟,個綠色綠到似抹茶。價值$118嘅甜品,其實可以用料好少少,靚嘅開心果醬,少少都已經好香好好味。呢個甜品係一啲都唔香,只有甜。就連拿破侖最基本,脆酥皮佢都做唔到,個皮咬落偏軟,冇牛油香。講到底唔知食咗乜。

開心果聖代:仲離譜,$98,大量脆米,成杯都係脆米。醬得少少,連乾果都唔多,呢個價錢去超市買個脆米早餐可以食到你上天堂,$98俾佢就係買果少少手工麻糬,仲要冇咩味。

開心果有機豆乳拿鐵:作為Latte冇奶味,冇香味,冇豆味,冇開心果味。唔知飲咗咩。

最後先講柚子清酒Tiramisu,,甜度比普通Tiramisu高少少,酒味就成枝吱咗都唔係好食到,得意係幾得意,但太Hea,做法亦肯定唔係用雞蛋,只係少女時代係屋企會整嘅Tiramisu初級版。

成餐咁就過一千蚊。
非常奉勸大家唔好中伏個開心果限定,貴,但完全唔係開心果。你要食開心果,出面好多甜品店有其他好選擇。
套餐亦唔抵食,單點幾個意粉或者意大利飯仲好。

值得一讚嘅係我地坐到10點幾先趕我地走,阻住哂收工都唔會話態度差。坐係度傾計都冇咩約束。以閨密聚會嚟講係唔錯。
2024-06-13
$349 (Dinner)
  • 軟殼蟹意粉配蟹肉蕃茄忌廉汁