成日坐維港睇景都會見到紅色帆船,冇諗過原來可以上船食野 ( ˶°⌓°˶)當日訂左 3:30pm 中環上船,開船後去左尖沙咀再到九龍灣、筲箕灣海濱、鯉魚門再返去中環落船。帆船分上下兩層,下層船艙係中式設計,甲板位置係露天岩嗮影相,上層 indoor 可以吹海風仲可遮蔭無咁曬。一上船 staff 就會問你想飲咩飲品,然後約 15 分鐘後就上中西合璧 tea set,古色古香木層架同木船好襯啊 ꕤ𝘈𝘧𝘵𝘦𝘳𝘯𝘰𝘰𝘯 𝘛𝘦𝘢 𝘊𝘳𝘶𝘪𝘴𝘦 海 上 下 午 茶 之 旅 // $399/ 𝙎𝙖𝙫𝙤𝙪𝙧𝙮 /♢ 黑 松 露 蝦 餃 ♢ 黑 蒜 燒 賣 ♢ 黑 椒 和 牛 酥 ♢ 懷 舊 酥 皮 蛋 撻 / 𝙎𝙬𝙚𝙚𝙩 /♢ 𝘉𝘶𝘳𝘳𝘢𝘵𝘢 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦𝘤𝘢𝘬𝘦♢ 𝘓𝘦𝘮𝘰𝘯 𝘛𝘢𝘳𝘵𝘭𝘦𝘵♢ 𝘔𝘢𝘤𝘢𝘳𝘰𝘰𝘯♢ 𝘖𝘱𝘦𝘳𝘢 𝘊𝘢𝘬𝘦♢ 𝘔𝘪𝘯𝘪 𝘛𝘪𝘳𝘢𝘮𝘪𝘵𝘴𝘶♢ 𝘚𝘤𝘰𝘯𝘦𝘴 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘊𝘭𝘰𝘵𝘵𝘦𝘥 𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮 & 𝘑𝘢𝘮/ 𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨 /♢ 𝘈𝘱𝘱𝘭𝘦 𝘑𝘶𝘪𝘤𝘦 / 𝘖𝘳𝘢𝘯𝘨𝘦 𝘑𝘶𝘪𝘤𝘦 / 𝘊𝘰𝘬𝘦 ( 𝘱𝘪𝘤𝘬 3 𝘰𝘧 1 )@dimsumlibrary 既中式點心,最高質係

/ 𝙎𝙖𝙫𝙤𝙪𝙧𝙮 /
♢ 𝘔𝘢𝘤𝘢𝘳𝘰𝘰𝘯
♢ 𝘖𝘱𝘦𝘳𝘢 𝘊𝘢𝘬𝘦
♢ 𝘔𝘪𝘯𝘪 𝘛𝘪𝘳𝘢𝘮𝘪𝘵𝘴𝘶
/ 𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨 /

@dimsumlibrary 既中式點心,最高質係蝦餃(*´꒳`*)黑松露香氣撲鼻,晶瑩外皮+大大隻爽口蝦仁。燒賣有內餡,我以為係叉燒醬原來係微甜既黑蒜 .ᐟ.ᐟ 黑椒和牛酥好酥脆,不過內餡偏重口,黑椒味太搶。酥皮蛋撻係暖暖地,撻皮酥脆富牛油香,不過蛋漿比例比較少,所以口感偏乾;

蛋糕甜點係 @aquahongkong 提供,Opera cake 朱古力味相當濃郁,蛋糕體亦夠濕潤。Mini 提拉米蘇用朱古力杯裝住,口感順滑,如果咖啡味再濃啲會更喜歡食埋 scone 已經好飽了所以檸檬撻cheesecake 都冇試。Scone 鬆軟但唔係 crumbly 既質感,唔夠牛油香。

船程 1.5 個鐘,影相+食野都唔會太趕。當日晴天但超級大風,影一陣已放棄。望維港景吹住海風食 tea 真係夠晒 chill。可能我預左會相機食先完全冇期望,反而覺得整體質素比預期好,影完點心都仲暖暖地,份量都好多,又係一個鹹點比甜點出色既 tea。可惜飲品選擇少,無得揀咖啡奶茶。
另外船上 staff 服務態度非常好,上落船嘅時候會扶實乘客,確保安全。仲未去得旅行可以黎體驗一次~

/ 𝙏 𝙄 𝙋 𝙎 /
𖦥 可以係 Aqualuna 或 klook 網站預約,先付全費。聽 staff 講如果有位其實係可以即興上船,可以比 visa / master 。
𖦥 如果為打卡,建議開船前15分鐘到碼頭等,因為船上座位無預先分配,先到先得。開船後可以自由走動,建議先係上層食野,再去下層甲版位置打卡。
𖦥 最佳打卡位置係最近紅帆個個位,背住船頭影,否則背景人多雜亂。
𖦥 海風超強勁,最好帶定帽或者扎頭髮影相,除非你想要風中凌亂既感覺
✄ - - - - - - - - - -
  • 黑松露蝦餃