2012-08-04 251 views
已經是差不多半年前的飯局,一直未有機會補寫.對比利時的認識一直只會聯想到啤酒和朱古力 . 正宗的比利時菜也真的未嚐過。地址寫係皇后大道中, 但入口好隱閉. 原來係過左H&M, 左邊有條樓梯仔上去就係.餐廳一貫用了木啡色的餐桌. 樓底非常高, 窗口都係非常開陽, 坐係窗邊位的話可以望到中環鬧市的街景.食比利時菜,啤酒是不可或缺的. 餐廳有一整本都是BEER 的BEER MENU. 入面啤酒的選擇多得令人驚訝.LEFFE BLONDE味道比起stella / hoegarden 較重及濃. 麥味亦比平時的啤酒來得重.Kwak Beer原全係見到相片覺得個杯幾得意先點. 原來這是正宗比利時出產的啤酒.點了後,店員會將bottle kwak 送到你面前,再將啤酒倒入kwaw 特用的pint 入面.餐廳的menu都印在餐紙上. 簡單得黎一目了然,非常清楚Tuna Tartar除了Tartar 還附上了4片麵包多士.麵包非常薄又脆, 雖然只是塗了牛油,但很香口生吞拿魚,牛油果和洋蔥切成碎粒. 洋蔥令tartar更爽口有口感調味方面只用了簡單的黑椒,鹽和少許橄欖油。伴上tartar 上面流心蛋汁,
已經是差不多半年前的飯局,一直未有機會補寫.

LEFFE BLONDE
Kwak Beer
餐廳的menu都印在餐紙上. 簡單得黎一目了然,非常清楚
Tuna Tartar
調味方面只用了簡單的黑椒,鹽和少許橄欖油。伴上tartar 上面流心蛋汁,叫人停不了口
Mussels
Frites House Mussel
知道mussels 係呢度的招牌菜,不可不叫. 點了house mussel 1/2 kg , 終究得2位女生,不敢叫太多.
煲蓋打開已經可以聞到誘人的忌廉甜味。清楚見到底部的醬汁呈奶白色。
青口的sauce 用了蕃茄,洋蔥,蒜蓉,淡忌廉和香草去煮,材料雖然簡單,但煮出黎卻異常地香.
青口SIZE 不大不少,但起瑪食落無沙. 用青口個殼乘上青口汁再送入個口,好過癮!
食到最尾就咁用湯匙去飲汁都不為過份 !

點青口還會另外送了兩片麵包和一兜薯條.
呢度既薯條叫FRITES,吾係fries / chips.
粗厚滿有薯味的薯條,用來點青口汁會變得浪費,因為薯條會變到soapy.
還是沾mayo 吃最好吃. 這麼的mayo 比街外的酸一點,也少一點肥膩感. 我們一下子就把薯條吃光光
Grill chicken
掙扎了很久要不要叫這道菜. 吾叫又太小,叫左又好多. 其他既starter 也不吸引, 最後本住大胃精神點了.
份量很大, 1個男生獨自吃都一定飽.總共有3件牛,雞脾位肉質很滑,其他部位只能算上勉強合格.
配菜還有少少豆角和芝士. 我不太吃芝士, 只吃了一口, 發現是奶味較重的,吃了一口便放棄.

埋單每人差不多$400, 但店內氣氛很好. 不管主菜配菜和飲品都很滿意.
2012-03-23
Mussels