2021-08-11
餐廳:H.O.P House on Peel (中環)地址:中環卑利街63-63A號地下A號舖難得去到中環果邊食飯,心郁郁想飲返杯🍸,緊喺搵返間又chill、個vibes又正嘅bar and restaurant坐低享受此時此刻啦😎行到卑利街聽到呢間H.O.P House on Peel就比佢嘅House Music吸引咗🎶,作為一個音樂愛好者😛,食飯果陣有正嘅音樂真喺食都食得開心過人,所以就決定入去食個飯relax吓啱啱7點鬆啲仲未喺好多人,有機會同好Chill嘅老闆傾咗兩句,而最令我疑惑嘅喺點解間餐廳有咁多教堂嘅元素💒,又有好多教堂都用嘅馬賽克玻璃壁畫,又有米開朗基羅名畫《創造亞當》嘅一部分,同Bar唔喺太match但又真喺勁有feel🤟。一問底下先知原來老闆以前喺英國成日去一啲荒廢咗嘅教堂,播住House Music,一班朋友邊wave邊chill,感覺真喺好正,所以想將呢種感受帶返嚟香港開咗呢間餐廳🇭🇰而House On Peel就自然解做House Music on Peel Street啦🎵,疫情緩和,每個星期五同六晚都有DJ打手喺餐廳live住咁大玩House Music
地址:中環卑利街63-63A號地下A號舖
而House On Peel就自然解做House Music on Peel Street啦🎵,疫情緩和,每個星期五同六晚都有DJ打手喺餐廳live住咁大玩House Music,唔知喺唔喺你杯茶呢?
✝️Thai Larb Lettuce Wrap $128
以泰式香料醃製新鮮豬肉碎,加上自家製泰式辣汁🌶, 用爽脆生菜包住嚟食🥬,紅青辣椒同洋蔥帶嚟唔少顏色同香味🧅,豐富得嚟酸辣嘅味道非常開胃😋
✝️Thai Basil Chicken Spaghetti (Half) $68
以泰式融合意式做法🇹🇭🇮🇹 ,將羅勒同泰式嘅香辣口味加上雞肉意大利粉🍝,仲可以選擇少辣或者唔辣,相當惹味👍
✝️Skewers
餐廳嘅串燒喺必食推介之一,先叫咗個Wagyu和牛粒串($32); 之後有老闆極力推介嘅泰式地道小食——Naem Sour Pork Sausage泰式酸腸($32),一般以豬肉🐷、豬皮、煮過而黏黏哋嘅飯、洋蔥🧅、泰式醃料去整作,特別得嚟酸酸哋幾好食,必試😎;另外叫咗Eggplant燒茄子($26)同Pineapple燒菠蘿🍍($28), 菠蘿原條上, 茄子加上秘製醬汁再拎去燒香🍆,另外仲有餐廳自家製嘅沙嗲同辣醬,可以按自己喜好嚟蘸
✝️Chicken Wings $52
雞翼有4隻,整成單骨共8件,食起上嚟更方便😌,炸雞翼香脆可口,可以蘸泰式辣醬嚟食,另外亦有辣味雞翼可以揀🍗
✝️Tom Yum $138
餐廳有五款signature泰式cocktails,為保持神秘感,餐牌上只喺有材料嘅圖案🍸,希望等食客可以自己估吓有咩元素喺當中,玩得飲得又有趣🤣,呢個冬陰公味都幾特別,鍾意飲酒又鍾意冬陰公嘅人可以一試😈,至於呢份神秘感我就幫老闆keep it as a secret喇🤫
✝️Fresh Lime Soda $38
喺梳打同糖水當中加入泰式鮮青檸,飲落酸甜清新,顏色有啲似可樂,出面都比較少試到呢啲有泰式元素嘅飲品🇹🇭
嚟到其實有一種家嘅感覺,店員又nice,我哋坐咗喺餐廳外嘅沙發座位🛋,而餐廳喺少有嘅酒吧餐廳而fusion泰國菜🇹🇭,食物價錢唔貴,有好多輕便簡單嘅食物,食物質素仲要好okay,I really like this place😍!!