2021-06-11 2292 views
由於疫情關係好多餐廳都推出優惠價回饋食客,天海亦都唔例外,平日晚餐二人omakase只係$1000。晚餐分為兩個時段,只限6:15pm 或 8:15pm入座。預約咗8:15pm,知道堂食至10點再加上自己習慣早到,所以當晚早咗到,眼見其他人都係早到等入座。呢個係二月omakase menu,每月不同,可以上天海社交平台睇到。第一道菜係蝦天婦羅,之前睇過日本綜藝節目解釋點解食天婦羅omakase第一道菜通常係蝦。原因係天婦羅蝦形態同顏色最靚,就算上咗炸漿都睇到蝦身微微彎曲,而橙色蝦尾突出。天婦羅蝦的確幾上鏡,而且都幾大隻,咬落爽口彈牙有鮮味。蝦尾炸到脆卜卜好好味,所以連尾都食埋。第二道菜係甘鯛,魚鱗炸到豎起賣相好靚。魚鱗炸過後變得香脆,魚肉嫰滑鮮甜。第三道菜係帆立貝天婦羅,雖然一粒帆立貝兩個人分,但帆立貝超大粒,印象中係第一次食咁大粒嘅帆立貝帆立貝裡面仲係透明,只炸到半熟,味道鮮甜到好似落咗糖咁,面頭黃色粉末係乾烏魚籽,鮮上加鮮食完海鮮之後接住落嚟嘅係蔬菜天婦羅,平時少見呢啲蔬菜用嚟做天婦羅。平日喺屋企經常食嘅西蘭花,做成天婦羅到底食落會係咩感覺?睇餐牌嘅時候已經好好奇。食落表面炸漿香脆

海老

帆立貝

蔬菜天婦羅

食落表面炸漿香脆,帶淡淡麻油味,由於西蘭花凹凹凸凸所以特別索蘸汁。

炸過嘅洋蔥非常甜,面頭已經加咗醬汁同木魚絲,所以唔需要再蘸汁。

知道日本人好鍾意食筍,最常見係作為拉麵嘅配菜。我自己就好少食筍,做成天婦羅感覺唔錯,食落爽脆。

椰菜仔平時食落有少少苦澀,未必人人受落。做成天婦羅再加上面頭加咗鹽昆布,稍為遮咗啲苦澀味,所以都唔錯。

海老と生うにの天むす
食完幾樣蔬菜之後,就嚟到menu上第二期待嘅海膽炸蝦飯團「海老と生うにの天むす」
新鮮炸起嘅蝦放喺飯面,上面加咗海膽同埋適量wasabi。鮮甜海膽加埋炸到香脆嘅蝦,配埋黏糯嘅日本米飯,每一啖都好滿足

然後就嚟到我最期待嘅「企喺度魚」
見日本嘅天婦羅omakase經常出現呢條咁精緻嘅魚,原來天海都有!食落魚有鮮味,骨好細成條連頭都可以食。
「あさりと玉子あんかけ」即係滑蛋大蜆,大蜆都係做成天婦羅,面頭淋上滑蛋汁。蜆肉好大粒又鮮甜,天婦羅吸收晒滑蛋汁。
阿波尾雞天婦羅一咬開有肉汁,除咗面頭嘅椒鹽就無其他調味,所以食到雞肉本身嘅味道
最後以蜆肉蒸飯結尾,個飯好味但份量少咗啲
食埋甜品滿足晒

成餐飯都好滿意,呢個價錢真係食到就係賺到!希望快啲再有機會嚟
2021-02-24
Type of Meal