2018-06-15
長沙灣區好耐都冇唻過, 發現多左好多新樓盤, 當晚周圍搵餐廳食晚餐, 見到有間餐廳叫” 正 麻辣·茶·雲吞”, 由於鐘意麻辣野, 一見到個招牌有” 麻辣”兩個字就決定入去試下, 原來呢間餐廳主打食雲吞, 有時唔想食飯, 食下雲吞做晚餐都好。入到餐廳見到標榜正宗秘製重慶麻辣香料同埋天天釀製手打餡料, 已經令我好流口水。 店員好友善, 主動介紹食物。分別叫左兩碗雲吞, 一個雲吞跟湯, 另一個就撈雲吞。手打雲吞 / 10隻 $38, 10隻可以雙併, 今次叫左韭菜豬肉雲吞 & 薑汁椰菜豬肉雲吞, 配幼麵, 秘製麻辣味湯底, 韭菜豬肉雲吞好惹味, 有好多韭菜, 相比薑汁椰菜豬肉雲吞就較清, 兩款都好有肉汁, 幼麵似拉麵, 麻辣味湯底, 好香香料味, 淡麻香。麻辣撈雲吞 / 7隻 $32, 配幼麵, 呢款冇湯又唔同感覺, 雲吞冇湯浸住,雲吞皮會較彈牙, 撈埋麻辣醬一流。雲吞餐亦可以追加以下配料:粉麵 - 幼麵 $7 米線 $7 烏冬 $9 加配料餸配料 - 魚蛋 豬肉丸 墨魚丸 魚片頭 蘿蔔 + $7 腩肉 雞扒 糖心雞蛋 + $9另外有一項”天天特製雲吞”, 店員表示每個禮拜都會更新, 保
分別叫左兩碗雲吞, 一個雲吞跟湯, 另一個就撈雲吞。
手打雲吞 / 10隻
麻辣撈雲吞 / 7隻
雲吞餐亦可以追加以下配料:
粉麵 - 幼麵 $7 米線 $7 烏冬 $9 加配料
另外有一項”天天特製雲吞”, 店員表示每個禮拜都會更新, 保持新鮮感。
小食麻辣腩肉 $32, 粒狀既連皮腩肉, 食落有口感, 唔會太肥, 麻麻辣辣既味道。
麻辣腩肉
呢度既野飲都係自家制, 包保新鮮。
烏梅山楂洛神花菜 $18, 好清新, 酸酸地, 醒胃解膩。
羅漢果野生靈芝茶 $22, 羅漢果濃而甜, 。
烏梅山楂洛神花菜 & 羅漢果野生靈芝茶