芝加哥串燒酒場 (明雲閣)

Chicago Bar And Restaurant (Ming Wan Court)
平時次次去日本都會食串燒,咁啱今次去沖繩冇食到,心思思就返到香港想搵串燒食,朋友就介紹咗呢間。Openrice間中某啲時段某啲分店會做全單半價,記得得閒留意下!今次我係星期日下午時間都有半價。除咗海鮮類會貴少少之外,其他串燒都只係十幾二十蚊左右,價錢合理。當然有半價就直情抵啦~星期日下午三四點鐘來到,客人不算多,餐廳裝潢又好chill,所以感覺好relax。叫咗一杯麒麟一番搾白桃味啤酒$75 ,白桃味係期間限定的,應該只有餐廳酒吧有,平時超市便利店是買不到的,值得一試!白桃味感覺好清新好refreshing!另外叫咗Magners original apple cider, 都係味道清新,好易入口。串燒全部燒得啱啱好,調味亦都適中,質素都真係唔錯嘅,非常有驚喜。培根車厘茄卷 $25呢款平時喺日本我係一定會點既,呢度都整得好好食,培根唔會好乾好咸,加埋車厘茄好juicy,必吃!串燒鵪鶉蛋 $22燒牛油半熟帶子 $63帶子係超級大粒!牛油味再加埋少少香草味,唔會蓋過帶子嘅鮮味。又係啖啖肉好juicy, 正!大蔥雞脾肉串 $25呢款平時日本鳥貴族必食款,呢間整得都唔錯,調味啱啱好,亦都係燒得

培根車厘茄卷 $25

串燒鵪鶉蛋 $22

燒牛油半熟帶子 $63

大蔥雞脾肉串 $25
呢款平時日本鳥貴族必食款,呢間整得都唔錯,調味啱啱好,亦都係燒得好Juicy

鹽燒雞軟骨 $24
本身好鍾意食雞軟骨,所以呢個有encore再點。

風味燒雞腎 $19

薄燒安格斯牛肉葱 $32

鹽燒雞翼 ( 2 只 ) $24
燒得啱啱好,雞肉唔會乾柴,入面喺Juicy的。

鹽燒鮮白鱔 $58
呢款我覺得都係必點的,外皮燒得脆脆地,入面啖啖肉,亦都好鮮味,不過有少量幼骨,記住食得小心啲。

浦燒鰻魚 $29

A5 極品和牛粒 $128

香蔥燒半殼扇貝(2只) $55
扇貝幾鮮味,亦都幾大隻,配埋香蔥蒜頭超好味。

黑啤豬肉腸 $26
本身有啲擔心條腸會好咸 ,結果完全唔會,味道係少少偏甜的,而且又微微啤酒的味道,都幾特別。

炭燒豬頸肉 $22

黑毛豬腩 $25

玉子燒 ( 4 件 ) $38
喺OpenRice見到有人話呢個係必點嘅,咁就叫黎試吓,的確幾好食!

香蒜蔥花廣島蠔 $32隻
廣島蠔都幾大隻,配埋香蒜蔥花亦都好夾

鹽燒雞皮 $16
燒得好乾爽,唔使擔心雞皮會好肥。

鳳梨燒 $26
食完咁多嘢,食返個鳳梨,感覺非常Refreshing