2022-01-14
尖沙嘴有格調地中海餐廳,悠閒哋食lunch望街景非常laid back😌Lunch set都有三款選擇,我哋揀咗最豪華嘅Set Deluxe ʜᴋᴅ 138/pp, 每人4 course😎·<磨菇湯>侍應即場由湯壺倒出嚟已經聞到好香菇味🍄入口都好creamy夠濃味😋<地中海凱撒沙律配烤雞>簡單嘅沙律菜配凱撒醬,生菜新鮮仲有少少藜麥,不過略嫌烤雞份量少咗啲🤓·<意式烤三文魚切片>兩片三文魚用咗好大個碟裝🙈味道好唔錯,特別配埋紅菜頭同埋酸酸哋嘅醬汁,口感味道都好豐富😄<番茄紅莓意式配烤麵包>法包切片烘脆後,鋪上番茄同紅莓粒粒,仲淋咗少少意大利黑醋,酸酸甜甜非常開胃,我哋一致認為好食😋·<傳統希臘羊肉慕莎卡>唔太清楚咩係慕莎卡,本住嘗新嘅心態就叫咗呢個🤪上枱係一個小焗盅,打開見到表面鋪滿焗到焦香嘅芝士🧀挖起仲可以拉絲添🤩<烤牛里脊肉>好厚身好大塊嘅牛里脊,要求5成熟覺得啱啱好,中間比較生嘅部分會更易咬🥩醬汁帶少少辣味🌶·<土耳其鷹嘴豆泥> ʜᴋᴅ 108食中東菜我最鍾意就係試餐廳嘅
<磨菇湯>
<地中海凱撒沙律配烤雞>
<意式烤三文魚切片>
<番茄紅莓意式配烤麵包>
<傳統希臘羊肉慕莎卡>
<烤牛里脊肉>
<土耳其鷹嘴豆泥> ʜᴋᴅ 108
食中東菜我最鍾意就係試餐廳嘅鷹嘴豆泥😍打得好順滑,又帶有少少香料同蒜味,個人會鍾意多少少檸檬嘅酸味🍋配搭嘅pita bread本身好香麵粉味,細嚐仲有甜甜澱粉味添😎
<海鮮串燒> ʜᴋᴅ 188
由賣相已經好高調,三文魚、吞拿魚同大蝦連埋彩椒同墨西哥辣椒串埋再燒🍢吞拿魚比較瘦所以會乾啲,但三文魚油脂豐富食落就好油潤🍣大蝦好爽口🦐海鮮都無特別調味,要靠提供嘅醬汁,夾入pita bread都好食😋
<焦糖芝士餅>
當日甜品只係得一款,cheesecake 唔太甜反而餅底更甜,芝士味都好香🧀配埋焦糖醬食一流😆
同朋友一路食一路傾計都坐咗兩個鐘,開學之後就無咁樣嘅時間奢侈啦🥲