2020-05-13
同阿妹喺荃灣荃新天地馬沙shopping完 ,馬莎出口有間小cafe之西式小店, 我見到兩邊落地大玻璃, 感覺好寫意好chill, 膽粗粗在門口問待應攞餐牌看看, 見餐牌封面好大自然好森林feel, 裏面亦好多圖片及價錢不算很貴, 醒起上年年頭食過, 記憶中不錯, 今日再Encore. 因仍未晚飯時間中午4點多, 同阿妹唔睇餐牌主菜MAIN 系列,只看BURGER 選項, 我哋揀咗嗰個店主推介嘅素漢堡系列,要$168元,感覺標價有點不便宜,但不想中午食肉類,便即本試下。 上菜時,嘩,有驚喜,擺碟好靚, 好震撼下, 好多層好高, 好大堆頭, 包嘅上層係兩片烤大菇中間夾有芝士, 而包嘅中下層係一個素肉扒同埋伴有好多新鮮牛油果粒粒及羅馬生菜, 我哋先食上層兩隻菇配芝士好香好濃郁,味道好夾, 再食下層嘅素漢堡扒,嘩,真係好似食緊牛肉般多汁有嚼頭, 豆香馥郁,絕對值得推介必試係列, 而伴碟嘅薯夾亦好脆口絕冇油益味,$168大元感覺值回票價,下次會再找晚試佢嘅晚餐系列。
未來素漢堡