呢日同個Friend襯新年前聚一聚,佢提議去K11食飯,因為方便佢一陣搭西鐵返屋企😂。好啦我無乜所謂,佢話想試下Teawood Deluxe,我唔知乜嚟又無去過就去下啦。後尾先發現係茶木嚟,但點解要改個咁嘅名🙈。不過一去到發現Deluxe版嘅茶木又真係唔同啲㗎喎,裝修完全唔同,以黑色為主調,以及陀飛輪裝飾作主題🕤,幾靚。由於我哋訂咗枱,餐廳為我哋留咗張梳化椅,坐得好舒服。事不宜遲打開餐牌,就發覺真係同茶木唔同。本Menu勁厚,乜菜式都有得食,台式、意大利菜、肉扒等等都有;而飲品同甜品嘅選擇亦都非常多!另外,仲有晚市套餐提供。紅油抄手🥟($68),我朋友鍾意食辣嘢同餃子,所以指定點依個小食。我就捨命陪君子同佢一齊食,估唔到一上碟就聞到超香😯,我就即刻放一嚿入口,又幾好食喎!雖然都幾辣🌶,但好惹味,平日唔會嗌呢道菜嘅我出奇哋食咗好多嚿,本身呢碟份量都好多,好似有成十幾隻。側邊嘅沙律菜夾埋啲醃漬蘿蔔絲又幾唔錯,好過就咁食太重口味、太酸。台式羅勒雞肉煎餅🐔($118),Well...我以為餐廳上錯咗菜,因為我以為係Quesadilla嗰種薄餅🌮,點知煎餅係成塊墨魚餅肉餅咁哈哈。是但啦,個賣相都

紅油抄手

台式羅勒雞肉煎餅

台式羅勒雞肉煎餅🐔($118),Well...我以為餐廳上錯咗菜,因為我以為係Quesadilla嗰種薄餅🌮,點知煎餅係成塊墨魚餅肉餅咁哈哈。是但啦,個賣相都幾吸引嘅,雞肉煎餅有五塊,可以點薄荷醬同沙律醬食。煎餅本身幾香羅勒味🌿,亦都係微辣,口感幾彈牙。
香煎虎蝦辣茄汁寬條麵

香煎虎蝦辣茄汁寬條麵🍝($158晚餐價),寬條麵比平日更寬,正呀,因為可以掛汁。🍅茄汁味幾惹味,但就唔多辣啱哂我,不過朋友就嫌唔夠喉。🦐虎蝦有兩大隻,蝦肉幾新鮮,肉質爽口,而且已經半剝咗殼,食得好方便。
MTW草莓奶蓋舒芙蕾班戟

MTW草莓奶蓋舒芙蕾班戟🥞($128),呢個Pancake嘅造型真係令人心心眼😍,望見已經覺得流哂口水。Pancake勁大份,四個人都夠食,上面嘅奶蓋好味道,但略嫌中間太多忌廉;而伴碟嘅🍓士多啤梨同🍨雪糕都甜甜的😊。至於班戟本身,原來都係梳乎厘嗰種,但好食過平日好多,因為個口感比較實在,無咁空氣同咁濕,而且好濃蛋香🥚,絕對可以encore啊😋。
人蔘烏龍珍珠奶茶

人蔘烏龍珍珠奶茶(原價$58, 跟晚餐免費),呢個係我朋友order的,人蔘烏龍奶茶係以一個茶壺咁上🍵,珍珠就另外放喺一個碟仔度。本身以為會好大浸人蔘味,但又唔係,所以好易入口。奶茶本身就唔甜的,要靠啲珍珠先有甜味,如果想甜的話,我建議襯熱嘅時候好加落去;不過其實唔甜都幾好。
星恆05:02

星恆05:02($75),呢杯Cocktail🍸係我嗌嘅,貪佢個名好似好夢幻咁。造型的確係幾星空嘅,用上藍柑橘香甜酒(Blue Curacao)作主打,所以成杯藍藍的💙。但個味道我就唔係太啱飲😅...。

總括嚟講,呢一餐飯我係有驚喜嘅,因為樣樣食物味道都唔錯,特別係個紅油抄手同班戟😋。餐廳定價屬中等偏貴少少啦,但晚市套餐有唔少都百幾蚊有找,係我哋大食先食多幾樣🙈。服務方面,店員好好禮貌,而且好helpful、幫我哋影相影到靚為止XD。
2020-01-23
$300 (Dinner)
紅油抄手
台式羅勒雞肉煎餅