2018-05-09 102 views
新泰是我encore多次的地方,不論是二人或是一大班人也很適合,先說座位很寬敞,正中間更有大圓檯。預早訂檯更可坐入豪華卡座。新泰在銅鑼灣和灣仔中間,在銅鑼灣地鐵站走過來約10min,不在中心地帶,價錢自然相對親民得多。生蝦相當大隻肥美,彈牙的蝦肉加上蒜頭、再沾上辣汁,辣味中帶酸,既刺激又開胃。炸春卷炸得香脆乾身且不油膩,餡料有紅蘿蔔絲、粉絲、豬肉碎和生菜等,食味紛陳,蘸上酸甜醬汁同吃,醒神開胃。當然要點咖喱炒蟹吃啦, 有點辛辣,但越吃越過癮,再加上印度薄餅,非常好吃~ 蟹幾新鮮彈牙,充滿鮮味。配上印度酥餅鬆化、香而不油,但略嫌有少少厚身,沾著醬汁吃已很滿足。次次去食泰國野都會叫既椰汁冰!然後次次都會以為係冰黎😂 椰子味好濃,所以冰熔左都唔會話太過冇味,見到個色澤就知😎 不過份量就有d少,始終泰國野係偏辣要飲下野中和翻!