到左Happy Friday,可以同一大班靚女們一同盡情食一番,真係可以把一星期既工作煩惱氣氛一掃而空。先先來食點涼菜,開開個胃這就是 << 醉家美雞 >>醉家美雞上放上了杞子,可以明目,有益健康!平時食雞大多是熱食的,這個是凍食,感覺幾特別!醉雞吃落有淡淡的酒香,酒味唔會過濃,對於不嗜酒的我,也沒有問題肉質幼嫩,夠滑,但略嫌多骨<< 鮮肉小籠包 >>每一次有小籠包的地方,我都是必食的一上桌,伙計千叮萬囑要我們襯熱食我地好聽話,即時好快手就夾晒皮都算夠薄,而且好多汁,D 湯汁好鮮甜咬落去湯汁流入口中,不會過燙,熱度剛剛好,再來多籠啦唔該!<< 龍井茶皇BB鴿 >>BB 鴿細細隻,炸出來好香口,唔會覺得油而且吃落去好有龍井茶既味道,但又唔會槍左乳鴿既味道這個配搭合到好處,我好鍾意食<< 王家沙咸粢飯 >>我食過好幾次王家沙,但從來都唔知道有粢飯食這款又係我既至愛就咁睇佢既包裝,包到成粒糖咁,好可愛既造型呀~可以吸引到小朋友去食王家沙咸粢飯入面係肉鬆來的,肉鬆既
醉家美雞
鮮肉小籠包
龍井茶皇BB鴿
王家沙咸粢飯
<< 王家沙咸粢飯 >>我食過好幾次王家沙,但從來都唔知道有粢飯食這款又係我既至愛就咁睇佢既包裝,包到成粒糖咁,好可愛既造型呀~可以吸引到小朋友去食王家沙咸粢飯入面係肉鬆來的,肉鬆既份量剛好唔會好似出面買的飯多多,肉鬆少少啖啖入口都有肉鬆,好正呀!!老人家話餐餐有飯落肚,先有飯氣,做野先有氣有力
上海話梅骨
<< 上海話梅骨 >>這一道真係非吃不可,話梅骨細細粒,容易入口酸酸甜甜的,食落去十分醒胃,用來送飯真係一流而且肉質嫩滑,骨、肉容易分離
清炒河蝦仁
<< 清炒河蝦仁 >>話明清炒,什麼配料都不用加上見到顆顆大粒的蝦仁,十分吸引蝦仁十分彈牙,但鮮味不夠,本人略嫌太咸但友人覺得不咸,可能我食慣少鹽
上海粗炒
<< 上海粗炒 >>食上海野點少得上海粗炒,這個粗炒不太油因為我最怕食太油既東西,我一食太油的東西就會肚子唔舒服的D 麵條唔會太淋,有咬口,而且調味剛剛好,伴以肉絲、椰菜一碟份量又唔會太多,一人食少少,好快就KO左
高力豆沙
大家都食到肚子飽飽但是見到一個個好豐滿、圓碌碌的 << 高力豆沙 >> 上枱又忍唔到口啦~~~ 又要再開動一個個暖呼呼的,十分好咬口,頭一啖未食到有餡料第二啖就食到有紅荳沙,甜度剛剛好食完之後真係好飽好飽,再吃不下了

值得一讚的是 Service 好好,不停為我們倒茶水

而且上菜既速度非常之快,好有效率
2013-11-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner