2019-08-13
同朋友係尖沙咀行完街,想揾間餐廳食個tea,經過發現呢間餐廳有啲hightea set for 2都唔錯,就去試下我同朋友2個人叫左個hightea 2人set,佢個tea set有3層高,有咸食都有甜食。第1層有2款咸食,分別係ham加蜜瓜,同埋芒果蟹肉撻。 Ham食落嘅質地口感一般,配上蜜瓜可以減低咸度同油膩嘅感覺。芒果蟹肉撻嘅蟹肉有啲腥味,可能唔夠新鮮。第2層有紅桑子撻,cream cheese餅乾同埋煙三文魚牛油果醬多士。紅桑子撻比較甜,反而cream cheese餅乾就有啲特別,起初同朋友以為佢係普通cream會好甜,原來佢食落帶少少咸味可以中和翻。多士方面,牛油果醬蒜味太重,蓋過左煙三文魚嘅味道。第3層主要係甜品,有熱情果奶凍,藍苺芝士蛋糕同埋macaron。熱情果夠開胃,芝士蛋糕都幾好食,macaron就唔太突出。我同朋友叫左個水果茶,有士多啤梨,藍苺,紅桑子。紅桑子味道較突出,其他2個就味道唔太濃。可以加少少蜜糖會更好飲!