2017-09-13
臨時俾朋友放飛機,但已經book咗枱唔想浪費,於是決定來個一個人的浪漫串燒宴。呢間位於佐敦嘅串燒店經常大排長龍,如果想朝聖,一定要book左枱先好黎啊。鋪頭嘅裝修富有中國風,隱約又有啲居酒屋嘅feel。可以話係中日嘅 crossover,好特別,有心思。最怕香腸食到一口都係油,佢呢個香腸完全冇呢個感覺,有咬口又juicy,10分惹味。燒粟米幾時都無得輸,燒嘅時間控制恰到好處,唔會燒到似乾柴。每粒粟米都keep到飽滿多汁。平時不太喜歡食韭菜,覺得佢有草腥味。呢個燒韭菜令我刮目相看。不但沒有怪味,而且燒烤過嘅韭菜,甜味完全逼曬出嚟。不得不提佢嘅口感, keep到韭菜原有嘅爽脆,值得一試。呢個不過不失,如果可以燒耐啲,會香口好多。全晚覺得最失色嘅就係呢個燒大蝦。蝦已經唔算新鮮,燒嘅時間又過咗火,食落有啲苦苦地。去串燒店食牛舌同埋雞翼是常識,今晚都唔例外,但由於一上枱太吸引的關係,未嚟得切影相已經俾我食左。整體食物質素唔錯,有美食相伴,一個人都可以食得好精彩。
呢個不過不失,如果可以燒耐啲,會香口好多。
整體食物質素唔錯,有美食相伴,一個人都可以食得好精彩。