落雨亂行,行到佐敦太平館附近。眼角瞄到有間日式居酒屋,心諗場雨唔知幾時落完,坐𠵱啲好過坐普通餐廳啦,廢事食完要即走。 諗住都普通嘢,點知性價比極高! 櫻鱒刺身:口感像鬆散的三文魚,看就知道,油脂更豐富。 日本韮菜煎蛋:洋蔥、韮菜、香菇的煎蛋,寫有櫻蝦但沒吃出來,但已足夠好吃,在家複製一下。 鹽燒白鱔:無得輸啦,緊實彈牙,肉厚。皮的油脂香,一絕。有時彈與韌真係一線之差,廣東話所謂𡁻頭,𠵱間餐廳掌握是一絕。配埋柚子胡椒,一絕。 鹽燒喜知次:聞名遐邇,第一次試。飽飽地,叫半條試試。魚身堅實彈牙,但又十分嫩滑。拉出來一疏疏,很分明。整體感覺似石斑但又滑過石斑,難怪是日本人追捧的魚王。 味噌燒茄子:就是把我兩大愛好結合,味噌燒+茄子,很好很好,不太喜歡中式那種軟爛多孜然辣粉的吃法,始終覺得不是茄子的最佳吃法。我當然可以吃全淋的,但人大了,總覺茄子是特別的,把它煮淋晒,你得我得係人都得,但要保留一點爽身(一點就好)但又係淋嘅,然後又食到茄子原味,才是好的。 鮟鱇魚肝,抵食,通常出面𠵱個價只有一舊,佢有兩舊。 清酒蒸日本生蠔,160四隻,蒸加多$20,無咩機會食蒸,就試試。原來生蠔蒸完仲正,師傅無蒸

諗住都普通嘢,點知性價比極高!

櫻鱒刺身:口感像鬆散的三文魚,看就知道,油脂更豐富。

鮟鱇魚肝,抵食,通常出面𠵱個價只有一舊,佢有兩舊。

清酒蒸日本生蠔,160四隻,蒸加多$20,無咩機會食蒸,就試試。原來生蠔蒸完仲正,師傅無蒸到老,內裡仍有少許生,入口滑嫩清香,蠔味出,清酒香味沁人。

食嘢之際又撩下老闆講嘢,講講下先知佢𠵱到唔會限時,食客鍾意坐幾耐都得,話咁樣先係居酒屋,抵讚!

好食的東西,都是心機。唔係便宜無好,便宜都有好食,但便宜的話多數無咩心機。
2024-04-28
  • 油甘魚沙律