2024-02-29
又到Restaurant Week,今次去咗中環Soho區試阿根廷菜,其實我唔知有乜特色菜,淨係知烤肉同餡餅出名,見Openrice食評都唔錯,一行三人去試試。Starter======🍴Soup of the day⭐️⭐️⭐️⭐️🍴Beef Pie⭐️⭐️⭐️⭐️建議每人一半,因為食咗餐包再食牛肉批會好飽,牛肉批係用酥皮做,香脆又唔會太厚,牛肉餡加咗青紅椒洋蔥好足料好惹味,味道濃郁juicy但唔會過咸亦唔辣,可以一試。Main=====🍴Grilled Sirloin Steak (+$50)⭐️⭐️⭐️⭐️我首選一定係西冷,牛味重之餘,相比肉眼無咁肥,呢塊扒一入口就食到香濃炭燒牛味,筋位非常爽口,medium熟度剛好又juicy,呢個價錢相當超值。🍴Grilled Ribeye Steak (+$60)⭐️⭐️⭐️⭐️肉眼同樣好味,油脂亦香濃,medium亦相當到位同juicy,蘸少少黃芥辣都好味,至於配菜方面,薯條外脆內軟,而薯蓉就夠香唔夠滑,因為叫薯條比錯薯蓉,所以另外補返比我哋,服務態度好好。🍴Grilled Beef Tenderloin Steak (+$180)⭐️⭐️⭐️⭐️因為牛柳相對少脂肪同腍,所以揀
Starter
======
🍴Soup of the day⭐️⭐️⭐️⭐️
🍴Beef Pie⭐️⭐️⭐️⭐️
Main
=====
因為牛柳相對少脂肪同腍,所以揀咗呢個比媽咪食,餐牌話係100% fresh grass feed,都食得出好鮮嫩,牛味都重,如果比我揀,我會鍾意食西冷多啲。
Postres
=======
🍴Dessert of the day⭐️⭐️⭐️⭐️
我哋揀咗Tiramisu同布甸,兩樣都好好味,Tiramisu香滑軟熟同酒味香濃,布甸大大個蛋香焦糖味香,我較鍾情後者。
三人共消費:$807