20/4/2008 午三號風球的第二日, 唔知係咪大家都以為會落雨, 南Y島無左人山人海的情況出現。行去洪聖爺灣見阿婆豆腐花無咩人, 就坐底叫左2碗凍豆腐花及1杯凍豆漿之前有食家話加D豆漿落豆腐花會滑D, 試過不過效果唔太出, 總括而言如下~凍豆腐花: 只可以話係清甜, 但係就唔滑同無咩豆味囉, 同埋唔夠凍凍豆漿: 呢個好D, 不過豆漿唔夠濃, 不過唔會過甜, 都係唔夠凍環境同衛生都唔洗我SAID, 去過的都會明白, 不過行過食下都唔錯, 雖然可能唔係大家想像中咁好食。阿婆阿公雖然咁大年紀, 但都自食其力,風雨無阻, 而且仲成日面帶笑容, 做到敬業樂業, 真的十分欣賞他們有這樣的精神,有時食的就是只是為了這一份心意。
20/4/2008 午