最近政府終於放寬防疫政策🥳,餐廳可恢復現場音樂表演,所以我同朋友放工食飯,就專登揀咗有Live Music聽嘅「Amplifier Restaurant」。我多年前曾經到訪過此餐廳,呢度環境保持一貫休閒格調,紅磚牆以及木傢具散發一種復古風味,整體氣氛舒服👍。餐廳主打西餐菜式🍽,選擇都算多,但我認為定價稍為高咗啲。不過食完發現味道對得住個價錢,而且份量亦適中。燒西班牙脆皮乳豬($188),🐷呢碟乳豬超掂,擺盤精美,色香味俱全。西式嘅乳豬好多時都係原隻或半隻上,所以未必全部豬皮都係脆皮。不過餐廳嘅出品比較似中式咁切開一片片,每片都好鬆化,脆卜卜,又帶少少肉。乳豬本身處理得好之外,我亦好欣賞成個配搭😍。乳豬面層放上無花果,而底部就墊咗塊脆片,再加埋黃芥辣,食落層次豐富,一啖包含多種味道同口感。卡邦尼扁意大利麵($158),🍝卡邦尼係預期中嘅好食,醬汁濃郁得來,又唔算太膩,而且餸料都幾多,包括有煙肉🥓、蘑菇同洋蔥等。扁意粉有一定闊度,掛汁效果強,質感亦夠爽彈。香煎鵝肝($138),鵝肝得兩嚿,感覺偏貴🙈,但味道取勝。鵝肝煎至外脆內軟,入口即溶,相當邪惡。伴旁有兩塊脆多士同沙律菜🥗,而個汁甜甜酸
香煎鵝肝
香煎鵝肝
香煎鵝肝($138),鵝肝得兩嚿,感覺偏貴🙈,但味道取勝。鵝肝煎至外脆內軟,入口即溶,相當邪惡。伴旁有兩塊脆多士同沙律菜🥗,而個汁甜甜酸酸的(可能係蘋果?),配鵝肝食幾夾。
意大利芝士餅
意大利芝士餅($78),佢係我最愛嘅Tiramisu☕️。甜品造型精致,製法正宗,集齊晒應有嘅元素,例如咖啡同酒嘅比例得宜、具馬斯卡邦芝士嘅軟滑以及濕潤嘅口感。佢獲得我呢位提拉米蘇達人嘅認證🤣。
美食佳餚故知然重要,不過Live Music亦不可或缺🎤。餐廳每逢星期四五六,都有歌手駐場。呢晚自彈自唱嘅男仔叫@chantsun,佢無論唱英文定廣東話歌都好好聽,要溫柔有溫柔;要Power有Power。
總括嚟講,呢間餐廳各方面都唔錯,食物出品有水準,環境舒適;而且仲可以聽歌,支持下演出者!放工嚟呢度可減到壓呢😊,推介。