2018-08-27
燒き牛丼 (Mega版 400g 牛肉 $188)評分:6/10.我認我俾呢個丼飯個樣徹底吸引咗 😙 香港好少人有啲咁有睇頭嘅丼飯。但好遺憾嘅係對於呢個飯我最欣賞嘅地方係配角中嘅配角—「自家製蒜香醬汁 山葵醬」唔系一般沙律醬貨色,有啲 honey mustard 嘅影子但又冇甜得咁明顯~不過汁其實都唔系好多,好在有生蛋撈飯如果唔系幹哽肯定更差 但真係要老實評價的話其實佢嘅牛肉質素好一般。講緊嘅唔系話肉質唔好,其實因為慢燒嘅關係的確唔乾,亦都算好軟熟。😐 但牛肉味淡得過份。😪 食咗幾塊之後已經唔知自己食緊嘅係咩。😓 我覺得慢燒有心機處理啲牛肉係真嘅,因為比起其他魚生丼真係要你等特別耐。😅差唔多半粒鐘 😑 不過牛肉本身完全冇醃過一啲味都冇實在好輸蝕。係真係完! 全! 冇! 味 ! 😫 咁樣就算係靚嘅牛肉都俾你糟蹋晒啦 ? 講門面功夫佢哋好成功咁抄到日本/韓國啲牛丼壯觀嘅樣,不過講到烹調技巧根本無得比
評分:6/10.