2017-05-17
呢日草根爸爸番工放晏,冇人想煮飯,草根3母女決定要自私一晚去食d好野~由於草根妹妹同母親大人都係肉食怪,所以大家就鎖定今晚要去食韓燒由於大家今日都唔洗番工,一於去旺角OPPA Korean Restaurant食個新出嘅早鳥Set!!可以睇到店內有唔少Pop Art,都幾有韓國feel~最緊要當然係食啦~新出嘅早鳥優惠有得食韓牛,又比正價平,好似都幾唔錯~OPPA 早鳥4人餐 $398時段: 星期一至日 5:30- 7pm (公眾假期除外)一坐低點好餐,店員就送上生菜、前菜3碟(大豆芽菜、泡菜同昆布),仲有醬汁特別中意大豆芽,落左麻油好香~同時店員仲會幫你整爐邊蛋先落泡菜同魷魚,再倒蛋漿,然後就要比心機等等啦~食住前菜d野好快就到四式韓牛拼盤(封門柳,韓牛頸脊,下腹牛肋肉,雪花腩片)封門柳:肉質較結實,有牛肉味韓牛頸脊:油脂較高,不過牛味重下腹牛肋:肉質較煙韌,有咬口,脂肪較少,牛味較濃郁雪花腩片:脂肪分布平均,油脂相對較高,肉質較滑同鬆軟,牛味唔太濃p.s. 燒肉最好嘅地方係睇住片肉燒咗d肥油出嚟,食落都冇罪惡感!加上燒肉可以自由控制生熟程度,仲可以燒到有少少焦焦地,好食好香包生菜再
可以睇到店內有唔少Pop Art,都幾有韓國feel~
最緊要當然係食啦~
新出嘅早鳥優惠有得食韓牛,又比正價平,好似都幾唔錯~
OPPA 早鳥4人餐 $398
時段: 星期一至日 5:30- 7pm (公眾假期除外)
特別中意大豆芽,落左麻油好香~
同時店員仲會幫你整爐邊蛋
先落泡菜同魷魚,再倒蛋漿,然後就要比心機等等啦~
食住前菜d野好快就到
四式韓牛拼盤(封門柳,韓牛頸脊,下腹牛肋肉,雪花腩片)
封門柳:肉質較結實,有牛肉味
韓牛頸脊:油脂較高,不過牛味重
下腹牛肋:肉質較煙韌,有咬口,脂肪較少,牛味較濃郁
包生菜再加醬汁食就更加fresh啦!
爐邊蛋
燒肉燒到咁上下d蛋都熟lu,要注意唔好等太耐,唔係會過熟嫁!!岩岩成形就食得蛋夠滑,加上泡菜同魷魚好惹味!!!
韓式冰鎮蚌片
蚌片係冷盤,肉質爽脆,好食!!下面仲有好多醃左嘅大豆芽菜、爽口嘅青瓜同木耳絲,好開胃!
牛胸白肉片
第一次知道牛原來有一個部位有白色嘅肉,好特别!!味道仲特別!好似脂肪咁,店員都同我地講中唔中意就見人見智啦~
五花腩
來自西班牙嘅黑毛豬肉質爽口,豬皮好煙韌,質素高,有驚喜!完全冇豬肉腥味,呢個有驚喜要大推
p.s. 店員好好服務唔單只幫我地燒肉,仲要幫我地剪埋添,燒得岩岩好,正
泡菜年糕湯
其實泡菜湯好好飲!湯有好濃郁嘅昆布味,年糕又夠煙韌湯內有唔少昆布同大豆芽菜、大愛!不過都幾辣,唔食得辣嘅人要小心啦~
鐵板芝士墨汁炒飯
店員會即場為顧客製作一個熱辣辣嘅炒飯
食完成個Set草根3母女都覺得好飽,不過如果4個人嚟食就可能要另外叫多1-2樣野啦~整體都幾好食,價錢又唔係貴,店員服務仲好好呢