一直都好想拜會一下嘅龍鳳廚坊,機緣巧合下竟在一星期內到訪兩次,兩次飯局都係跟我最好的朋友分享,所以希望在小弟美食Blog出世的日子,特此優先寫下呢個食評,作為多謝佢地對我一直嘅支持。位於太子嘅龍鳳廚坊雖以潮洲菜為主打,不過風格跟傳統迴異,部份招牌菜式更加係在其他潮洲菜館聞所未聞。首次到來未知餐館底蘊,所以都係叫招牌菜式最穩陣。先來頭盤青瓜脆腸,雪白色嘅生腸咬落去爽脆非常,滑不溜口,配上香濃麻油及酸醋,非常醒胃,加埋蔥花襯托下,呢個頭盤絕對無敵。頭盤過後再來一個暖暖嘅青欖白肺湯,呢度嘅燉湯係需要預訂,一盅約可以分到八碗,大家訂位時可以先預計一下。侍應為我地分湯後,將湯渣放上碟上,大大堆豬肺雞腳,用料豐富,未食已叫人流晒口水。青欖白肺湯火候十足,清甜無比,個人覺得比起杏汁白肺湯更勝一籌。豬肺軟腍嫩滑,雞腳肉厚滑溜,再蘸醬油食,實在好味到不得了。碌鵝果然係名不虛傳嘅招牌菜,據知所謂碌鵝,就係將醃料塞入鵝肚,放於溫油上慢慢碌熟,然後將鵝肚內醬汁曬上鵝身,再不停翻動,碌到入晒味為止,相當花時間功夫。肥美鵝肉吸盡醬汁精華,微脆鵝皮夾雜豐富肉汁,非常好味!而鵝肉雖有半厘米嘅肥脂,但勝在入口即溶,加埋

青瓜脆腸,絕對無敵
青欖白肺湯夠晒清甜
精彩絕倫嘅湯渣~!
招牌菜碌鵝名不虛傳
碌鵝果然係名不虛傳嘅招牌菜,據知所謂碌鵝,就係將醃料塞入鵝肚,放於溫油上慢慢碌熟,然後將鵝肚內醬汁曬上鵝身,再不停翻動,碌到入晒味為止,相當花時間功夫。肥美鵝肉吸盡醬汁精華,微脆鵝皮夾雜豐富肉汁,非常好味!而鵝肉雖有半厘米嘅肥脂,但勝在入口即溶,加埋碟底有酸蘿蔔俾大家中和一下,怕肥膩感覺嘅朋友亦唔駛太擔心!
花膠煮得有水準
女士們或者對碌鵝又愛又恨,但北菇花膠鵝掌煲就應該唔會抗拒。鵝掌色澤亮啡,鮮味突出,而且夾起上黎唔會咁易甩皮甩骨,應該係走油功夫做得好所致。花膠由於含有大量骨膠原,所以燜煮太耐一定會融化,但呢份花膠做得彈牙爽口,而且已將濃湯汁液盡收其內,精彩好味,加埋用熱辣辣嘅煲仔上檯,未食就先興奮啦!
極惹味的裝假狗
賽香肉同樣係龍鳳廚坊名物,香肉即狗肉也,但賽香肉就係仿傚做狗肉嘅方法,用豬腳裝假狗,再以九層塔、胡椒、花椒、八角等香料去煮,香味十足,豬腳彈牙入味,用黎佐酒好適合,熱辣辣放入口,極惹味!
茄子烙酥脆香口,有罪惡感....
潮洲菜中煎烙都幾受香港人歡迎,而呢度款式亦算多,但今次唔打算食常見嘅水瓜烙同埋芋頭烙,改叫茄子烙。茄子必成條狀混入漿粉煎香,食落酥脆香口,感覺有如蠔餅跟薯條混合體,入口雖有少少油膩感覺,但水準方面絕對係無庸置疑。
呢個荷葉飯真精彩~
食中餐總要有飯到肚先安樂,見餐牌有荷葉飯及糯米飯供應,由於糯米飯相對黎講好多地方都有得食,所以選擇前者。好食嘅荷葉飯一定要有荷葉清香先合格,飯一上檯,陣陣香氣即時傳來,當打開見到飯粒時,濃濃香味令人失去理性,急不及待要分一杯羹。荷葉飯配料好豐富,冬菇粒瘦肉蝦肉蛋花樣樣齊,飯粒咬落充滿蠔油同荷香,非常精彩!

龍鳳廚坊無華麗裝修,亦無笑容親切嘅侍應,單憑食物水準已成功俘虜我,而且價錢只係大排檔價錢,又有冷氣俾你嘆,絕對啱晒一大班嘩鬼朋友聚舊。不過提提大家佢地無做午市,六點先開門,所以訂檯都要夜晚先可以打黎!

$100 (Dinner)
青瓜脆腸,絕對無敵
青欖白肺湯夠晒清甜
精彩絕倫嘅湯渣~!
招牌菜碌鵝名不虛傳
花膠煮得有水準
極惹味的裝假狗
茄子烙酥脆香口,有罪惡感....
呢個荷葉飯真精彩~