2021-12-31
西貢地方細細,餐廳就有好多,所以伏嘢都唔少,今日同大家介紹下呢間Lobster Une。Weekdays夜晚,唔少喺西貢嘅餐廳大約七點就會閂舖,嗰晚行陣一round,決定試下呢間開咗無耐嘅餐廳。餐廳以龍蝦命名,又聲稱自己係seafood specialist主打食海鮮,咁都諗住入去試試海鮮。其實店員都好用心推介菜式,咁跟佢講叫咗個「白酒煮鑽石蜆」以及一個鹹豬手,點知落咗單話鹹豬手賣哂,唔緊要,我轉食「法式經典油封鴨腿」。先講「白酒煮鑽石蜆」,$238一碟有十隻左右,覺得有啲貴,不過如果好食就無咩所謂,但結果食落係好鹹,我都分唔到係海水鹹味定係乜,鹹到我係咁飲水,除咗鹹味我都食唔到其他味道,而且部分蜆處理得唔好,仲有沙,如果二百蚊食一碟咁嘅蜆,我真係覺得嘥錢。至於油封鴨腿都係$238,但望落去似炸鴨腿,完全唔似用溫油煮熟的鴨腿,見到都感到失望,食落去亦一如所料,好乾!至於醬汁,店家將提子味的汁整成小珠,配埋個鴨食係ok嘅,至於配菜的蕃茄,就咁一粒放喺度,無處理過,我諗起如果呢碟放喺Gordon Ramsay面前,唔知佢會有咩反應,哈哈。蒜香帶子意粉,$168,一粒疑似煎過,另外兩粒就吉列
蒜香帶子意粉,$168,一粒疑似煎過,另外兩粒就吉列炸咁款,極度懷疑係雪藏嗰種麵粉貨。至於意粉,一啲都無蒜味,亦無橄欖油香,我相信自己會煮得好食啲。
飲品當晚買一送一,一杯要咗cocktail,一杯要啤酒,但可以杯啤酒遲遲未到,催咗一次,個侍應應咗機後,行咗埋吧台,然後唔知佢係咪已經唔記得咗,喺度玩電話,之後出咗去「呼吸」,再催第二次先有......
雖然呢間嘢係少數weekdays晚間會開嘅餐廳,但我都強烈建議大家可以skip,唔好浪費金錢,我兩個人用咗八百幾蚊食咗啲唔知乜落肚......