2018-09-25 87 views
火山燒個名其實係有意思嘅,因為用嚟燒嘢食的爐就係用緊火山石,同Bobo撐枱腳,佢揀咗銅鑼灣地點夠晒方便。到步店員就安排我哋座位,枱上邊有一個 for 串燒嘅爐同埋一個 for shabu shabu 的。我哋兩個人簡直係應接不暇,因為嘢食方面都有好多選擇。有刺身、海產、牛肉、豬肉、蔬菜、菇菌類同埋菠蘿。最快上枱嘅就係刺身,刺身質素都唔錯,而且象拔蚌都幾新鮮,凡立貝味道鮮甜。材料都幾名貴下㗎!有我最鍾意嘅宮崎牛肉,質素高味道又好,牛肉味道濃郁而且肉質鮮嫩多汁。仲有鹿兒島嘅黑豚豬腩肉同埋黑豚叉燒都係我嘅推介!最好就係將火調校至中等,然後耐心咁燒烤咁,出嚟嘅肉就更加好味啦!水產方面都有幾多選擇,我就鍾意食珍珠帆立貝,同埋墨魚鬚啦!好有海邊燒嘢食嘅風味。仲有飲品任飲,我最鍾意就係消暑解渴嘅 竹蔗甘筍海底椰,咁極都唔肥嘅可口可樂 zero。最後我哋仲嘆埋個火鍋,湯底我哋就要左大阪豬軟骨湯。比較清同埋鮮甜。跟住我再揀左啲肉同埋菜,仲有松葉蟹棒咁就成個愛心 shabu shabu 。食到最尾一人一條特色雪條作結,竟然有榴槤雪條可以選擇,真係榴槤飄香囉⋯

最快上枱嘅就係刺身刺身質素都唔錯,而且象拔蚌都幾新鮮,凡立貝味道鮮甜。

$300 (Dinner)