身為芝士狂,見在social media有美食KOL推介Pici有出芝士系列限定menu,於是搵咗同樣係芝士愛好者的朋友同桌,見到IG啲相影到鬼咁靚,間舖google同openrice評分都唔差,芝士之魂熊熊地燃燒,諗住呢鋪可以過一個快樂的夜晚,點知成為咗我帶人搵好嘢食的最大污點之一。叫咗個二人餐。有頭盤有主菜有甜品。首先係無影相的大蝦沙律。好一般,就係中等size的蝦加一堆沙律菜,不過不失。我哋都無好在意,因為今晚的主角唔係佢......芝士系列終於嚟啦!頭盆Ricottina di Bufala。KOL原句「軟芝士上盛載著薰衣草蜂蜜,旁邊仲有香脆麵包;芝士味軟綿帶甜香,好似塗果醬咁,香甜不膩~」即係水牛軟芝士加蜜糖襯麵包。ricotta係味道比較輕的芝士,食落唔算香係正常,呢個時候要靠麵包香嚟帶起芝士,然而。點解個麵包焗到硬過橡筋?KOL話香脆架喎,香呢?脆呢?淡茂茂又韌到棚牙要出盡力先撕得開,呢味餸精粹係軟綿甜香定係考驗我牙力?忍了。前菜好閒,主菜先係主角嘛。Raviodi Bottoni 'Nduja & Smoked Scaorza,辣豬肉煙燻水牛芝士意大利雲吞,芝士有落足,

叫咗個二人餐。有頭盤有主菜有甜品

點解個麵包焗到硬過橡筋?
Ricottini di Bufala

忍了。前菜好閒,主菜先係主角嘛。
Raviodi Bottoni 'Nduja & Smoked Scaorza,辣豬肉煙燻水牛芝士意大利雲吞,芝士有落足,唔錯,食到佢之後重現一線希望,點知原來係全餐唯唯一味算好食。

Maccheroni Truffle & Gorgonzola。焗松露拉絲藍紋芝士長卷麵。
本應該係主角中主角,芝士中的芝士。
KOL原句「長卷麵呢款口感煙煙韌韌有嚼口,岩哂我心意!加上松露芝士忌廉,掛住得黎又唔會好漏」。
我都知道,Gorgonzola本應係一款濃郁發酵味重的藍紋芝士,奶香比例高。
但呢味唔好講拉絲,啲芝士少到要我尋寶咁先尋到,我甚至懷疑是咪真正的芝士菜色未到,更重要係,佢明顯焗過龍!啲長卷麵唔係有嚼口,而係又乾又硬,連一丁點芝士味都冇!Pici個芝士期間限定主題叫「尋覓芝士」,我get到意思真係叫我由一兜冇味的乾粉度尋尋覓覓,到最尾都係冇芝士味?

另一道主菜Truffle Carbonara,無影相,用佢官網張相頂檔,所以點解你會見到靚咁多,官網廣告係咁。經過之前盤垃圾之後,我哋士氣跌到冰點。呢碟粉算係不過不失,但又唔算好好食,帶唔返起道氣了。
Truffle Carbonara

最後機會,甜品吖唔該。
KOL原句「布袋芝士蛋糕配上士多啤梨蕃茄果醬,質感綿滑,芝香十足」
哪來的芝香?根本啲果醬落到唔駛本,洪水氾濫咁,成碟嘢完全死甜,完美地冚晒所有芝士味,如果芝士有靈,我真心覺得佢係枉死咗。Pici呢道甜品,簡直完全演繹咩叫廚師浪費食物。
Burrata Cheesecake

大嗱嗱每人三百幾蚊,一間西餐做到由前菜到甜菜全部都伏真係唔容易,伏我都算,難為對面靚女扁晒咀,喊出嚟。

食完之後我淨可以做三件事,第一係同畀我邀請過嚟的飯腳道歉,第二係永久唔去呢間舖,第三係以後唔再相信social media KOL。
2023-04-08
$352 (Dinner)
  • RaviodiBottoni'Nduja&SmokedScaorza