2023-06-16 63 views
中同best friend係外國返咗黎。為咗隆重其事,當然要搵間”有驚喜”既餐廳聚下舊啦😎今次就精心揀咗一間位於中環,非常異國風情濃厚嘅日式料理(酒吧)。我朋友未入餐廳已經比門口嘅掛飾所surprise到 (嚇親😂),入到餐廳之後更加大叫起黎(詳情唔喺呢度劇透,真心推薦大家入去經歷下,記得要去廁所🤣) 真係一個好有趣既體驗🙈🙈但係玩還玩,佢嘅食物質素亦都非常高水準 (順帶一提佢嘅餐牌都設計得好可愛)首先不得不提 - 酒! (註:佢係一間酒吧😀)餐廳負責人向我哋推薦左兩款cocktailsornstar ($110) - 個名搞鬼🥴造型好睇🍸飲落超正🤤熱情果伏特加有好強烈嘅果香味,可以中和返伏特加嘅苦澀味,令到你有即時味蕾上嘅快感同刺激感。鍾意味道激烈啲嘅或者口味偏甜嘅人士都會一試就愛上🥰Kabuki Mule ($125) - 外表平凡、內裏不凡青檸青瓜琴酒,造型上普通,但一飲真係不得了。係青檸嘅加持下,清新嘅青瓜味充斥着口腔,但係細細品嚐下,琴酒既獨特香氣同埋味道仍然會刺激住你嘅味蕾。呢杯酒簡直係同上一杯有着南轅北轍嘅個性🤣。跟住就到日本料理啦🇯🇵燒日本五花腩🥓 ($58)肉質鮮嫩,
中同best friend係外國返咗黎。
為咗隆重其事,當然要搵間”有驚喜”既餐廳聚下舊啦😎

首先不得不提 - 酒! (註:佢係一間酒吧😀)
餐廳負責人向我哋推薦左兩款cocktails:

Pornstar ($110) - 個名搞鬼🥴造型好睇🍸飲落超正🤤

跟住就到日本料理啦🇯🇵

燒日本五花腩🥓 ($58)
肉質鮮嫩,係品質上乘嘅五花腩。而且煎得好香口,咬落去充滿肉汁,令人欲罷不能😋

燒雞翼🐥 ($38)
燒雞翼我自細鍾意食~ 聽落好普通嘅一度小食,但係果皮燒到脆卜卜,內裏就肉質鮮嫩非常Juicy,真係正呀正呀!

什錦蔬菜天婦羅🥠 ($68)
多種蔬菜包括青椒仔、茄子、秋葵、大蔥等等,最欣賞佢炸粉夠薄身而且唔油膩,仲可以一次過感受唔同嘅口感,健康美味兩者兼備!

帶子刺身🫓 ($138)
擺盤非常IGable🤳帶子刺身份量好充足而且非常新鮮,配以魚子同埋微酸嘅汁,充分帶出帶子嘅鮮甜。而且呢度菜式非常輕盈,最啱同班女仔friend過嚟食啦~

三文魚壽司🍣 ($48)
睇落係正常三文魚壽司,但食落口先發現佢三文魚係長身而且厚切嘅,口感係豐盈而且輕輕咀嚼已經感受到三文魚嘅鮮甜同埋有彈性,而且魚油甘香唔肥膩,對喜愛三文魚既我嚟講簡直性價比超高😍

加州卷🍱 ($98)
正常加州卷嘅做法會放黃瓜同蟹柳,但今次嘅加州卷係高級版,食材當然要高級啲啦😂 餐廳就選擇用滿滿嘅真· 蟹肉代替假· 蟹柳,而且加入牛油果提味,入口後味道嘅層次即刻提升左幾倍。順帶一提,佢嘅擺盤會刻意擺成花花嘅造型,都幾有創意🌸

鰻魚牛油果卷🍱 ($138)
話說我個friend係鰻魚控,本身話食日本餐廳已經要指定係鰻魚。果不其然呢個組合完全符合我哋嘅期待值,鰻魚同牛油果亦都非常之夾,而且卷物上面亦都加入咗薄脆,令口感更加豐富~

認真呢間餐廳detail位好多,可以做到玩味十足但食物同Cocktail嘅質素亦好高,餐廳入邊成日聽到唔同嘅客人討論店內嘅一切,個個都覺得好fun哈哈

想比朋友一個surprise就梗係揀呢間餐廳啦😆😆