2021-09-28
文華staycation package包一餐3 course dinner,在cafe causette進餐。 沒有豪華裝修,比較平實。但座位尚算寬闊。麵包外皮比較靱,但內裏鬆軟。個醬一開始唔知係咩…輕輕跟朋友講一句,一陣就有職員來解說是青醬,還說明成份,服務態度良好。大蝦沙律伴西瓜及菲達芝士好fresh 的頭盤,蝦肉彈牙,上面食材水份滲入清甜的西瓜,別有一番風味。周打蜆肉湯蜆肉的鮮味充分溶入熱湯中,濃稠度適中。西班牙黑毛豬配巴馬火腿燴洋薏米豬扒煎得好香,是豬本身發出的香味,但沒有覺得腥。唔算好厚,不過有兩塊份量都足夠。不過下面的洋薏米味道我就唔太接受到,食一啖就有種檸檬加奶的消化不良感覺,所以洋薏米淨返好多。泰式瑪莎曼咖哩牛腱配香米椰味很濃的咖哩,男友覺得牛炆得好腍,我就覺得正常,可以再腍D。整體唔錯,適合下飯,但對我來說未至於好有驚喜。奶油焦糖香蕉布甸蕉味香濃,質感有少少似tiramisu ,布甸細滑,上面仲有唔少朱古力片❤檸檬香草慕絲蛋糕配玫瑰花果醬外表高麗,味道一般。感覺檸檬同玫瑰花味都唔算好出。
沒有豪華裝修,比較平實。但座位尚算寬闊。
大蝦沙律伴西瓜及菲達芝士
周打蜆肉湯
蜆肉的鮮味充分溶入熱湯中,濃稠度適中。
西班牙黑毛豬配巴馬火腿燴洋薏米
泰式瑪莎曼咖哩牛腱配香米
奶油焦糖香蕉布甸
檸檬香草慕絲蛋糕配玫瑰花果醬
外表高麗,味道一般。感覺檸檬同玫瑰花味都唔算好出。