2017-08-22 105 views
我記得細個喺屋企已經好鍾意食阿媽整嘅梅菜蒸肉餅,人大了搬左出黎住,就少左機會食啦。之前喺荃灣探朋友時,朋友帶我地去試肉餅哥,感覺好新奇,原來肉餅唔係只得梅菜呢個拍檔嘅。早前喺社交網站睇,知道肉餅哥喺大圍開新鋪,我就同老婆講搵日去試下新鋪囉。今日專誠黎到大圍呢間肉餅哥分店,離遠已經見到好多人等緊位,不過可能鋪面比荃灣店大,人流去得好快,等左一陣約10分鐘左右,我地就有位啦。偌大嘅店鋪,空間感十足,檯與檯之間有一定距離,而且仲有地方放一啲精美嘅擺設佈置一下,感覺舒服。對上一次去荃灣店已是幾個月前,餐牌方面無大分別,但選擇就真係夠晒多。特式嘅有好立克肉餅、咖啡煉奶肉餅、台式柚子肉餅。滋味嘅有金沙蛋黃肉餅、蝦膏蟹棒肉餅。高檔嘅有原隻龍蝦肉餅、原隻鮑魚肉餅、惹味鵝肝肉餅。喺呢度食嘅人如果有選擇困難症嘅話都肯定好頭痛啦先送黎兩碗例湯,啱晒我呢啲鍾意飲湯先食飯嘅人。飯前先黎個餐前小食,老婆就話呢個小食絕對唔可以用「小」字黎形容,正如佢餐牌所寫,「E級炸雞脾,大過你塊面」。我就影左張相証實店主絕無誇大,的確大個塊面,直頭同我個頭咁大呀呢度嘅肉餅基本上都可以選擇蒸同煎,蒸就會比較JUICY,留有肉汁,煎
人流去得好快,等左一陣約10分鐘左右,我地就有位啦。
特式嘅有好立克肉餅、咖啡煉奶肉餅、台式柚子肉餅。
滋味嘅有金沙蛋黃肉餅、蝦膏蟹棒肉餅。
高檔嘅有原隻龍蝦肉餅、原隻鮑魚肉餅、惹味鵝肝肉餅。
喺呢度食嘅人如果有選擇困難症嘅話都肯定好頭痛啦
先送黎兩碗例湯,啱晒我呢啲鍾意飲湯先食飯嘅人。
E級炸雞脾
正如佢餐牌所寫,「E級炸雞脾,大過你塊面」。
金沙蛋黃肉餅
呢度嘅肉餅基本上都可以選擇蒸同煎,蒸就會比較JUICY,留有肉汁,煎就比較香口一啲。
我個金沙蛋黃肉餅到啦,我揀左煎嘅,一黎到已經嗅到濃濃嘅蛋黃酥香,咬落直到好似食緊黃金蝦咁,送飯一流。
原隻鮑魚肉餅
老婆就揀左原隻鮑魚肉餅,佢都鍾意香口野,所以都係揀煎嘅。
鮑魚大大隻,而且鮮味十足,雖然肉餅同鮑魚看似唔夾,食落卻係perfect match.
另外,老婆選擇加$2轉菜飯,健康啲喎。
套餐+$5有罐裝汽水,大熱天時呢幾蚊唔好慳啦,最緊要夠冰凍。

最後埋單$228,平均都係$114/1個人,夠晒飽了。
最欣賞佢張單上果句「我們沒有加一服務費,所以沒有服務嗎?當然不可能!!」
我想講佢地嘅服務比起好多收左加一嘅食店仲好呢,所以呢度絕對值得再黎。
肉餅哥,下次見。
E級炸雞脾
金沙蛋黃肉餅