2017-04-13
訂左買一送一buffet 原本都係知4月做泰式主題 唔算太大興趣 亦心諗(298.8+29.8+29.8)/2=357.6/2=178.8一人既buffet都唔會有好野食(因為上星期食過間雅宛座250都勁伏 份人變到好悲觀) 去到見到個裝修好靚 黑色風格既 去到間餐廳門口 發現呢間buffet唔止係4月做泰式主題 根本本就係一間泰國餐廳 佢玻璃櫃放左勁多泰國佛像 去到編左坐梳化位 但想調去近電視果邊 個侍廳都好爽快話好啊 佢台上面有即磨胡椒同鹽,杯水仲要係好暖架!!!!!!!出到睇野食先 一睇心諗大獲............,...,..但唔係因為覺得野食伏 係覺得咁多款式仲要睇落好有心思!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!篇食評一定有排打!!!!!!!!!!!!!!!死啦!!!!!!!!!!!!!!!!!hahahahaha做都係食左先!!!!!!!!!!!!海鮮刺身:估唔到一人180蚊唔洗既lunch buffet 都會提供6種海鮮!!!!!!!!!!!有麵包蟹,蟹腳,小龍蝦,蝦,青口同螺!!!!!!!!!!!蟹蓋超級多膏 但唔會refill想食就快手haha蟹腳超級
海鮮刺身:
有麵包蟹,蟹腳,小龍蝦,蝦,青口同螺!!!!!!!!!!!
蟹蓋超級多膏 但唔會refill想食就快手haha
蟹腳超級鮮甜 唔痴殼架!!!!
其實我覺得小龍蝦好甜好好味haha之前係其他buffet食過既都係好少肉+痴殼 但呢間係我食過最多肉最多膏最易剝架!!!!!!!!!!講真!!!!!!!!
刺身都有三文魚,吞拿魚,鯖魚,玉子,希靈片,假鮑魚 三文魚初頭仲會比三文魚腩架!!!!!!!!!!!!!仲有幾款壽司卷物 有隻鰻魚卷上面鋪左d飯素幾好味
沙律冷盤:
呢間buffet既沙律係我去過咁多間最有心思最有誠意架!!!!!!!!!!!!!!!唔單止有好多款泰式沙律,連西式,日式都有!!!!!!!!仲要款款沙律都係好精緻 唔係勁溝沙律醬既低質沙律仲要連沙律菜&配料都一應俱全!!!!!!!!!!!!!!!!
泰式沙律 死啦原來無影到相 有d款式唔記得左 淨係記得有粉絲沙律,牛肉沙律,魷魚蝦沙律,柚子沙律 仲有生菜包豬肉碎!!!!!!!! 總之款款都勁有風味 辣辣地 好香香料味!!!!!!
西式既就有薯仔吞拿魚沙律 佢唔係好似一般buffet咁用沙律醬勁撈 佢既吞拿魚係真係吞拿魚碎唔係吞拿魚醬 佢既薯仔係半粒半粒焗新薯 我超鍾意食呢隻薯仔架!!!!!!!!!!! 仲有d紫椰菜,車厘茄,法邊豆配襯 勁高質!!!!!!!!!!!!!!
仲有樣叫[紅菜頭,洋蔥,蕃茄沙律] 簡單既名字高質既味道!!!!!!!同上星期係雅苑座食到既個名叫意大利沙律但實際係沙律醬撈雜果簡直係兩個層次!!!!!!!!!!!!!!!
仲有樣烤蔬菜沙律 沙律菜上面鋪住d烤黃椒烤青瓜
日式就有茄子沙律 鋪滿木魚絲 而且唔油!!!!!!!!而且佢有個冷麵檔 有素麵&喬麥麵 雖然呢間buffet唔係主打日本野食 但佢用黎伴冷麵既配料都勁講究 唔止冷麵汁 仲埋有埋酸薑,醃青瓜,醃蘿白,飯素,木魚絲,紫菜(佢d紫菜係一包包四州紫菜haha) !!!!!!一個冷麵區就可以睇得出呢間buffet勁細心!!!!!
沙律配料仲多!!!!!!!!!!!!沙律菜有火箭菜,羅馬生菜,紅生菜,翡翠苗,紅菊苣(google red chicory搵到既haha 原來佢叫紅菊苣 長知識了!!!!!!!)我不嬲都無乜興趣食沙律菜 覺得又苦又臭既 成陣草青味 但呢間d沙律菜一d都唔苦唔臭(除左火箭菜 火箭菜就係愈靚愈苦臭 呢間都好苦臭)!!!!!!!我真係講真!!!!!!!!!仲要真係好新鮮好甜 係甜架!!!!!!!!!!!!!!!!!!
仲有南瓜杼同葵花杼!!!!!!!!!!!!好少係buffet見到!!!!!!!!!!!!!!!聽講超級健康架!!!!!!!!勁香口!!!!!!仲有車厘茄,粟米同紅腰豆
醬汁有意大利黑醋,意大利白醋,檻欖油 仲有6款沙律醬(千島醬啊油醋果d)
仲有風乾牛肉,巴馬火腿,沙樂美腸,煙三文魚,煙鮫魚,仲有樣唔知乜火腿,仲無啦啦有碟迷你鬆餅haha
超級豐富超級有誠意!!!!!!!!!!!一個沙律corner既種類都多過哂雅苑座lunch buffet全部食物!!!!!!!!!!
另外仲有一張台放左5款芝士配餅乾&提子架!!!!!!
熱盤:
真係好多款haha有排打添死啦!!!!!!!
首先我想講我最驚喜滿意既泰式燒魚!!!!!!!!!我第一眼見到佢已經笑左出聲!!!!!!!食落口仲開心!!!!!!!!勁香香茅味 魚皮脆脆地 但魚肉超級超級超級超級超級超級滑架!!!!!!!!!!我食左勁多!!!!!!!完全唔腥!!!!!!!真係好好味 !!!!!!!!!!!!
仲有冬蔭功湯!!!!!!!!佢話係signatuee dish黎 應該都好正宗啦haha!!!!!!其實我唔識分 但真係好好味!!!!!!!!!!!!入面有冬菇有蝦 好濃味好香 但又唔係好辣 超級好飲!!!!!!!!!
仲有紅咖哩雞,泰式時蔬,泰式豬頸肉,格離就有海南雞飯 舊雞斬得大舊過上星期雅苑座勁多!!!!!而且真係好滑 油飯無雅苑座咁油(但我鍾意有少少油味就夠) 粒粒分明有咬口好香!!!!!!!!!!!!
海南雞飯格離就有生滾粥 自己夾食材佢整好就會送去你台 超級多選擇!!!!有蜆,蝦.豬潤,牛柏葉,粟米,魚片,雞肉,豬肉 格離仲有好多醃料可以落!!!!!!!!!!!
另一邊台就印式野有印式脆餅,印式薄餅,魚咖哩,羊咖哩,雜菜咖哩,豆咖哩,格離仲有好多配料好似洋蔥碎,乳酪醬 好齊全
無燒牛肉 但有燒蜜糖火腿同燒德國豬肉腸 火腿佢唔係平時茶餐廳食開果d 係真係成一舊大豬肉(真係有條骨係上面架,google過話係後腿肉) 切落黎 肉質都好林架!!!!!!!!!!!
格離就有燒新薯伴洋蔥-同頭先吞拿魚薯仔沙律隻薯仔一樣 但呢隻感覺多d油份 都好好味啊!!!!!!
仲有燒羊架!!!!!!!!!!!佢d羊架唔會好多肥膏 隻隻都係粉紅色而且肉質堅係好淋好易咬!!!!!!!!!!超高水準啊佢d羊架!!!!!!!!!!!!
仲有上湯龍蝦鉗同辣酒煮花螺 呢兩款都好細心咁係殼上面敲個洞 等人叉一督就可以督出黎唔洗整污糟手!!!!!!!!!!!辣酒煮花螺真係好辣架haha
仲有個意式蔬菜千層面 又係signa
ture dish黎!!!!!!!!!!一定要試下!!!!!!!!!我勁鍾意食千層面架!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!呢d咁有心思既菜式好少係buffet見到!!!!!!!!!超好味啊 佢格離仲有個蕃茄意粉 好飲好簡單 但係好彈牙唔會好多醬
仲有燒多春魚,炸魚手指(唔脆既!!!),東坡肉,京都骨,雞粒炒飯,泰式雞翼!!!!!
格離仲有一龍龍既點心可以拎 我見過有珍珠雞,牛肉燒賣同灌湯餃!!!!之後就係粉麵檔 但就少選擇d 得生菜,通菜,紅腸,魚蛋,油麵,米粉!!!!!!!!
格離仲有好多款麵包!!!!!白麵包款式又有,法包都勁多款!!!!!!!!!!!!!!任你切!!!!!!!!!!!!最得意既係!!!!!!!!!!!!!一般buffet都係放部多士爐 但佢真係放部有門既迷你焗爐比人焗麵包haha勁可愛 有隻黑色長法包超級超級好味!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
仲有兩款湯 節瓜豬展湯同蕃茄忌廉湯 呢間既湯就有d伏 2樣都甜得奇怪 唔係清甜 係好似鹽落錯糖咁haha定呢d係泰式style??haha
甜品:
呢間既甜品區係佔左一間房既位置 但款式無論西式同泰式甜品都唔算多 係水果既款式寧舍多而且特別!!!!
水果除左有菠蘿,西瓜,蜜瓜,仲有奇異果,一梳梳皇帝蕉,龍眼,原個芒果 佢格離仲放左好幾個原隻菠蘿同西瓜 會唔會真係有人攞黎即開即食??haha
仲有泰式芝麻糕,泰式椰汁香芒黑糯米,芒果芋香絲網卷,仲有佢既signature cake藍莓芝士蛋糕 好香芝士味好滑 個餅式好好味!!!!!我見都有客人走果陣買原個藍莓芝士蛋糕走 一大個都係108炸 !!!!!!另外仲有大概10款到普通款式蛋糕(麵包布甸焦糖燉蛋慕絲蛋糕忌廉蛋糕) 但佢個水果忌廉蛋糕係極多水果鋪係面&夾係入面 好足料架!!!!!!!
雪糕唔單止有一般buffet都有既movenpick(朱古力士多啤梨榛子檸檬綠茶....etc)&窩夫 仲有埋椰子同榴槤味雪糕!!!!!!!唔知係唔係自家製既呢 兩款都係淡淡甜味同有奶香味 椰子味入面仲有椰子碎添 榴槤味我覺得就聞落去唔夠榴槤味haha
仲有朱古力噴泉&豆腐花
果汁有西柚汁&橙汁&蘋果汁
橙汁同蘋果汁擺明唔係即榨架啦haha 西柚汁就有d西柚碎 而且無咁甜!!!!西柚汁幾好飲!!!!!!!!!!!
仲有個好似cafe kool咁既糖果區 都好多款糖任拎架!!!!!!!!!!
今年食過幾間200蚊以上中價lunch buffet(尚廚,喜來登,playt,kitchen,cafe too,雅苑座) 唔知係咪冬天唔係buffet旺季(暑假先係) 無一間係覺得超級滿意 覺得性價比都係麻麻 尤其係喜來登同雅苑座真係超級失望 喜多登d款式少&好普通 白飯都可以係其中一樣熱盤 蠔好細隻好咸 !!!!!!!尚廚直頭退步過之前暑假果陣極多 佢d蠔極度難食 明明暑假果陣勁好味功甜!!!!!!!!但都好過雅苑座幾千萬倍既...,playt熱盤好有心思好多款(佢既湯係極高質)但海鮮唔得!!!!!!kitchen海鮮,沙律同甜品好出色 但咁貴有咁既水準係正常 但熱盤好少款 真係覺得灣景廳,park cafe,都會自助酒店,柏景餐廳呢d平價buffet都仲有心思搞buffet添 都會自助酒店d蠔好味&refill仲快過嘉來登 柏景餐廳之前暑假都好有心搞!!!!!!又係170幾勁多野食 唔知而家點呢 雖然點都無呢間性價比咁高!!!!!!!!
呢間add@prince 1個人180都唔洗 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!無論食物數量,款式都多過有誠意過上面列出既酒店好多!!!!!!!!!!!!!!!!!係唔係個天知我上星期食左間極度搵笨既雅苑座今個星期送返間極高質既add@prince比我!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!我覺得呢間buffet真係好有良心好有誠意 沙律係真係好似city super見到既沙律 而唔會撈勁多沙律醬!!!!!!好多位都勁細心!!!!!!!!!!!例如台面有即磨既胡椒同鹽,係即磨架!!!!!杯水仲要係暖架!!!!!!!!!!d廚師服務態度超級好!!!!!!!!一開始入到去話想轉位又話可以隨便轉haha!!!!!!!我粉麵檔問個廚師有冇菜心佢即刻入廚房整比我!!!!!!!!!!!!海南雞飯果間師傅又勁好笑容!!!!!!總之真係超級滿意 唔止係因為我之前無期望所以更加有驚喜 而係佢根本就好高質!!!!!!!!!!!雖然都有伏既食物 而且泰式食物如果可以再多d(例如香葉包雞,串燒,金邊粉) 但其實180蚊都唔洗既lunch buffet做到咁已超級好!!!!!!!!!!!!性價比高到痴線 好驚佢會蝕!!!!!!!!!!! 但真係我食過最好既buffet!!!!!!!!!就算佢收正價298我都覺得值 起碼佢真係有心人有誠意去搞好間buffet 但又好低調 從來唔見佢請打手打鱔稿!!!!!!!!欣賞呢間buffet!!!!!!!!!!希望呢間buffet唔好變質!!!!!!!!我覺得食過既lunch buffet add@prince同promenade西餐廳係款式最多最有誠意最好味 但都係add@prince嬴 add@prince海鮮選擇多d仲要平100蚊!!!!!!!!!但promenade西餐廳既熱盤&沙律&刺身都勁高質 佢特別有左口魚刺身!!!!!好好味架 雖然270幾一個人係偏貴 但真係物超所值 高質過收300幾既喜來登極多
總之 訂左呢間買一送一既人你們有褔了 千其唔好放飛機 如果唔係走寶haha我一定仲再會訂多次食!!!!!!!!!!!!!!!!!!我會試埋佢個dinner buffet!!!!!!!呢篇食評真係打左我2日haha我仲要用手機打!!!!!!書都未溫添haha死啦好不安 而家溫先!!!!!!!如果內容有漏會係留言補充!!!!!!!!