2013-05-11
第一篇食評決定一定要寫俾阿利水!! 話說同朋友聚餐決定食我最愛的韓國菜,其實已經上Open Rice睇了好幾間,知道其實尖沙咀有好幾間都是很正宗的韓國料理但服務質素較低,所以為左今次飯局能食得開心又滿足,決定揀頗有人氣阿利水試一試!事不宜遲入正題!兩日前有致電去訂位但已經full booking了..所以決定walk in碰運氣,我們一行三人大約 6點9到達,門口有一位好nice著suit的女仔話比我地聽可以係升降機位側邊開枱俾我地,但我地想坐係入面,所以唔太想..個女仔見我地咁想食,就話俾我地知如果booking時間過左10分鐘都未黎會自動cancel,所以叫我地等多一陣。而個女仔亦好幫手試下幫我地打俾訂左位的客睇下係咪cancel唔黎,終於守得雲開見月明,有人cancel booking,所以我地有位坐啦!(所以大家下次留意book位只會幫你hold枱10分鐘,但如果你趕唔切打去同佢講,佢都會幫你hold多陣)入到去之後,個女仔話俾我地聽寶藍色衫的就韓國人,女仔就識講普通話,另外兩個男仔可以講英文。環境好唔錯,亦真係唔少韓國人係度食飯架!其實我一早已經揀好左食咩,所以好快就落晒單,
話說同朋友聚餐決定食我最愛的韓國菜,
其實已經上Open Rice睇了好幾間,
知道其實尖沙咀有好幾間都是很正宗的韓國料理但服務質素較低,
事不宜遲入正題!
兩日前有致電去訂位但已經full booking了..
但我地想坐係入面,所以唔太想..
所以叫我地等多一陣。
入到去之後,個女仔話俾我地聽寶藍色衫的就韓國人,
女仔就識講普通話,另外兩個男仔可以講英文。
環境好唔錯,亦真係唔少韓國人係度食飯架!
其實我一早已經揀好左食咩,所以好快就落晒單,
服務員每個都好有禮貌好Nice。 而著Suit果個女仔(帶位? 收銀?)
亦落手落腳招呼客人,幫我地燒烤同上菜,服務真係唔錯架!
一黎到就係8小碟,(淨係影左我面前果4碟)
個泡菜真係好似韓國果d咁好入味好好食架!
有個甜番薯都係我幾推薦, 前菜而言已經不過不失了! 我地今次全部都係散叫,叫左1份五花肉&1份羊肉&1份疏菜 (想食疏菜包),
另外叫左不可不試的石鍋拌飯同海鮮炒辣年糕! 每個菜外觀都好吸引,個韓國哥哥幫我地燒五花肉的時候,
仲話我地聽五花肉只可以反一次,咁先好食!
不過我地冇理到D五花肉所以差D燶左.. 辣年糕同石鍋拌飯係我既推薦!(拌飯因為店員幫我地整埋所以冇影相)
辣年糕十分惹味,唔太辣而且帶甜味,會愈食愈上癮!
而且海鮮份量都唔會少的!
拌飯服務員會幫你加少少辣醬幫你拌埋,(驚你辣親手),落左會惹味啲而且唔辣的!
整體黎講餐飯食得好舒服,雖然係Friday Night (比較忙同多客)
但每樣食品服務員都會堅持幫你整好左先走,服務比我想像中更好!
差在未喂你食架咋!所以好適合懶人!!
下次一定會再去食過!讚好讚好!