2017-08-29 369 views
最近海膽丼hit爆,尤其係呢間鮨一,當然要去試下!當日係weekday嘅lunch,因為已經估到會多人,所以提前左幾日訂位,去到唔洗等,即刻有位,以呢類小店黎講,真係抵讚!大家去之前記得打去訂位,因為我weekday去都已經好爆,walk in 有機會食唔到或者等好耐!我地叫左個大海膽丼,HKD298海膽都壘到好高,目測有最少5層!上面有金箔,賣相即刻高貴左。海膽食落好新鮮,完全無腥,而且食到鮮甜味!下面吞拿魚蓉都幾好味,而佢嘅飯已經mix左醬汁,但就有d硬,同埋非常sticky,我覺得一般嘅壽司飯仲好食,不過整體非常讚海膽小知識:大家見唔見到海膽飯嘅海膽有d橙d,有d白d,其實係男仔同女仔嘅分別,橙d嘅係女仔,海膽味會濃d;而白d嘅係男仔,味道會淡d,但口感會比較creamy。一般比較高級嘅餐廳會將男仔女仔分開,令到口感比較一致,當然呢個係關乎間鋪入咩貨,因為海膽丼其實都係個師傅將板海膽剷上個碗到…無乜技術或廚藝可言。由於係lunch,唔想食太貴,所以我地叫番個cheap野三文魚親子丼,但係都有驚喜,三文魚同魚子都新鮮,而且份量都大,三文魚好肥美!整體:兩個飯都推介,以298食到咁多

我地叫左個大海膽丼,HKD298

整體:兩個飯都推介,以298食到咁多海膽,而且係鮮甜嘅,我覺得食得過!
不過大家要留意,呢類型嘅海膽丼比大家嘅一定係韓國或者加拿大嘅海膽,價錢相對日本北海道海膽平一大截,所以唔好以為真係好好好抵,不過食下過下隱,影相呃下like又幾爽嘅
$250 (Lunch)
  • 千層海膽飯