2016-04-06 792 views
今日經過半熟工房, 例牌買個芝士撻食, 見到原來出左新嘢...叫做“葉子派”! 個派字即係英文PIE咁解~名符其實, 呢塊酥餅個樣真係十足一塊楓葉的~見個介紹寫得幾吸引 "選用高品質牛油及麵粉,獨具楓蜜香氣魅力,酥脆雅致的口感", STAFF話呢個係日本出名嘅手信, 我之前都好似曾經上網見過, 但就未真正試過, 見個樣咁靚咁特別就買埋嚟吃啦~ 味道係甜的~ 因為個面層有好多透明粒粒, STAFF話係楓糖嚟嘅, 都幾香楓蜜味. 而口感夠酥脆, 咬開先知入面係分成好多層~ 有層次感又幾香牛油味~ 口感同味道我都好喜歡, 佢既甜度亦適中~ 相信食住呢個派飲下COFFEE OR TEA 感覺應該幾夾~

葉子派
2016-04-05