2016-04-18
記得上一次到伊呂波食晚飯已經係5年前既事...上一次用餐經驗記憶猶新,一直想搵個機會再去伊呂波細味高級日本燒肉既滋味, 恰巧見到伊呂波面書介紹黎緊會做期間限定放題, 就馬上BOOK台並相約閨密一同前往大吃一餐....BOOK了7:00的檯, 6:45已上已安排入座.一坐低已見到擺放整齊既醬汁, 簡單既燒肉汁配上高級燒肉已非常可口.放題餐牌分$298及$398 2種, 我地選了$298, 因為我地希望可以儘量嚐試到每種食品, 如選$398怕太多吃不完.以上一碟正是第1次ORDER後上台的牛肉, 分量非常充足, 而且牛肉油脂分佈十分平均.迫不及待放上爐上燒, 最左邊較白色的是牛腸, 入口爽脆, 燒牛肉真係要掌控好時間唔可以過熟, 否則會浪費了整片靚牛, 我地都係見轉左色再燒多一陣就已經入口, 牛肉唔可以話有即溶既感覺, 但都非常有牛味而且感覺新鮮.上面一盤係後追加既牛肉, 特別推介上面既SHABU薄切牛排肉, 經過痷制既醬汁令到牛肉非常入味, 而且燒完入口係有種好滑既感覺.其實今次有2樣野係10分推介, 第一係呢個燒貝類, 幾乎無沙, 入口非常鮮甜JUICY, 鮮味10足, 我地追加左多2
BOOK了7:00的檯, 6:45已上已安排入座. 一坐低已見到擺放整齊既醬汁, 簡單既燒肉汁配上高級燒肉已非常可口. 放題餐牌分$298及$398 2種, 我地選了$298, 因為我地希望可以儘量嚐試到每種食品, 如選$398怕太多吃不完.以上一碟正是第1次ORDER後上台的牛肉, 分量非常充足, 而且牛肉油脂分佈十分平均. 迫不及待放上爐上燒, 最左邊較白色的是牛腸, 入口爽脆, 燒牛肉真係要掌控好時間唔可以過熟, 否則會浪費了整片靚牛, 我地都係見轉左色再燒多一陣就已經入口, 牛肉唔可以話有即溶既感覺, 但都非常有牛味而且感覺新鮮. 上面一盤係後追加既牛肉, 特別推介上面既SHABU薄切牛排肉, 經過痷制既醬汁令到牛肉非常入味, 而且燒完入口係有種好滑既感覺. 其實今次有2樣野係10分推介, 第一係呢個燒貝類, 幾乎無沙, 入口非常鮮甜JUICY, 鮮味10足, 我地追加左多2盤呢! 另外一樣係冷面, 我地總共叫左2碗, 可惜都因為太好味而忘記影相, 口感十分彈牙, 味道唔係平時既冷面汁, 而係有D酸酸地既, 係好開胃既感覺.
總括黎講, 以$298+10%既價錢黎講食到以上各種高質新鮮食材, 係性價比超高既一餐飯, 希望係伊呂波期間限定放題完結前可以再黎食多一餐啦.
Other Info. :
伊呂波放題限時90分鐘, 起初我以為係入座起計90分鐘, 但後來聽到旁邊一台食客正等閒聊等朋友到達, 期間佢地有問侍應先生90分鐘是如何計算, 侍應先生有禮地回應是由點餐開始計算, 此點值得一讚.