2011-03-20
尖沙咀新食廈The Hart似乎跟牛都幾有緣,繼先前開張嘅和幸吧同埋吽之外,另外亦有兩間以牛扒為主嘅食肆Wonderland Too同埋Stone Grill準備開幕。今次到來嘅Wonderland Too門口裝修格局似曾相識,原來正係人氣熱店OWL Our Wonderland分店,改走高格調蠔吧扒房路線,而餐廳仍在試業階段,到四月中先至正式開張。餐廳設計簡單,以黑白兩色的木傢具為主,室內有落地玻璃可以間隔成VIP房作派對場地,另設有跟和幸吧差不多,但無上蓋嘅露台,讓情侶可以在蛋形燈下享受鬧市底下嘅浪漫,感覺都幾舒服。今次一行六人到來,決定要一份四人套餐($928)再另點選其他食物,而平均消費每人約$250至$300,以尖沙咀西餐廳來講,價錢份量算合理公道。先來套餐嘅生蠔,今次八隻同樣係來自英國嘅高車士打蠔Colchester Oyster,入口Creamy而且略帶海水味,鮮甜味美。雖然蠔肉本身無殘留碎殼,但有部份貝柱位未能完全割開,開蠔手水準仍有進步空間,不過整體仍然感到滿意。生蠔過後來個套餐以外散叫嘅廚師西門沙律($118),呢份沙律主要為紅柚肉,橙肉,提子乾,松子同埋有機生菜,
Wonderland Too仍在試業階段,食物方面雖然唔錯,但仍有改善進步空間,而最值得一讚係幾位侍應服務態度好好,面上長期充滿笑容,而對客人要求亦樣樣做到足,我所有問題亦有完滿答覆,值得嘉許,期待正式開業後可以做得更好。