2024-05-15 1249 views
·榕哥陳皮燒鵝·最近喺尖沙咀多咗好多間食燒鵝/燒味嘅餐廳,有啲食過都覺得麻麻地。呢一間之前未開尖沙咀分店嘅時候,已經係佐敦食過幾次,以前食嘅時候覺得好神奇地真係有陳皮味。所以依家見佢喺尖沙咀開咗分店,搵日晚餐就試吓尖沙咀分店係咪都係咁好食。燒鵝瀨粉燒鵝嘅質素同以前喺佐敦食嘅差唔多,表皮咬落有少少脆脆地,而入邊都係保持到肉汁。但係唔知點解陳皮味好似冇佐敦食嘅時候咁重味,比較似普通燒味店好食嘅燒鵝。燒鵝叉燒雙拼飯同行朋友食嘅雙拼飯燒鵝同我嘅差唔多,而叉燒都係正常發揮,不過不失。服務質素以前喺佐敦食嘅時候,可能因為鋪面比較細嘅關係,同樓面嘅姐姐有時都會傾吓計。而尖沙咀分店可能因為鋪面比較大,樓面姐姐相對之下都比較忙碌,要照顧更加多嘅客人,所以冇咁有人情味。但係依然都係好有禮貌,值得欣賞呢
·榕哥陳皮燒鵝·

燒鵝瀨粉