2019-12-11
話說尋晚同朋友行街行到好累,於是就向屯市求其搵間茶餐廳醫肚。我地兩個叫左個二人套餐,可以揀2個小菜,並奉送兩碗藜麥飯、中湯和一碟前菜。等左一陣之後,先黎一碟木耳鋪面芽菜擺底既前菜,木耳口感不過不失,不過芽菜略嫌太生。之後分別黎左一客京都菠羅炒豬扒以及魚香茄子魚柳煲。先講京都菠羅炒豬扒,其實碟餸OK,只係京都汁變左咕嚕汁(如果朋友唔講我真係唔知)。跟住就係魚香茄子魚柳煲,朋友食完之後,特意叫我試一試,睇下我有咩評價。我初頭諗魚香茄子煲咁大路應該OK啦,點知一食咸到入肉。我知魚香茄子魚柳煲本身會落咸魚,咸咸地,但果種咸似係落左勁多鹽既咸味,每食一次魚柳同茄子都咸到打哂冷震,真係好難接受。值得一提的是,原本的藜麥飯變左白飯。其實我個人食白飯係無問題。不過如果黎到既野同我係menu上面見到既野有出入,侍應過黎講聲會比較好囉。至少我會舒服D。不過咸檸七同中湯係幾好飲的。