2015-07-24 307 views
原盅蟲草花淮山圓肉燉雞湯,勁多料呀!湯水香濃而清徹見底,倒出黎用碗飲方便好多。雖然連皮燉會有點雞油,但有雞油會更香更甜。雞湯味特濃,加上淮山圓肉蟲草花既天然甜味,當然好好飲!而且蟲草花與杞子同樣可以抗衰老、調節免疫力、防治腫瘤。圓肉有大量葡萄糖、維生素,有補血、補氣、安神效果。淮山健脾、益肺、益腎、等等。四寶鮮淮山魚肚雞紮,即蒸熱辣辣噴晒煙出場,卷得整齊企理,無話散開晒,賣相非常討好。我最愛成卷咁咬,可以一次過享受到四種味道、四種質感!但今次真係太過熱喇,連飲開滾油既我都受唔住,唯有拆開食啦。魚肚爽滑多汁,索盡雞柳火腿既精華,好 juicy 又好鮮甜!大愛!雞柳嫩滑、火腿條咸香彈牙、鮮淮山夠晒粉口,無得輸!鮮淮山所含有的黏液蛋白,能預防心血管系統的脂肪沉積,保持血管彈性,減少皮下脂肪沉積,降低血糖,並能改善血液循環的功能及改善人體消化能力。北菇蒸雞飯,被賣相深深吸引,聽到佢不停地叫我呢!白雪雪既雞柳上面舖住一大塊香菇再加幾條薑絲,顏色併起黎非常之美觀得體!香噴噴北菇同雞味,成舊冬菇啪入口,非常 juicy 呀!勁濃香菇味又爽彈多汁,正呀!滑不留口既雞柳醃得既香又入味,加上甜豉油點綴一下

北菇蒸雞飯,被賣相深深吸引,聽到佢不停地叫我呢!白雪雪既雞柳上面舖住一大塊香菇再加幾條薑絲,顏色併起黎非常之美觀得體!香噴噴北菇同雞味,成舊冬菇啪入口,非常 juicy 呀!勁濃香菇味又爽彈多汁,正呀!滑不留口既雞柳醃得既香又入味,加上甜豉油點綴一下,點停到口呀!秒殺!

防癌抗癌,冬菇菌蓋部分含有雙鏈結構的核糖核酸,進入人體後,會產生具有抗癌作用的干擾素。降血壓、降血脂、降胆固醇。冬菇中含有嘌呤、胆碱、酪氨酸、氧化酶以及某些核酸物質,能起到降血壓、降胆固醇、降血脂的作用,又可預防動脈硬化、肝硬化等疾病。

黑松露醬燒賣,剛剛蒸起夠晒熱辣辣!貼近燒賣索一索,淡淡黑松露既香味衝擊腦袋,流晒口水喇!當然要原粒塞落口先夠冶味!黑松露獨特既味道跟豬肉蝦仁混和,估唔到係咁夾架!好好味!而且燒賣結實彈牙唔會肥騰騰,高質無得彈!

餐枱上的鑽石閃閃發光,現代科學研究指出黑松露有豐富蛋白質,不飽和脂肪酸、多種維生素、鋅、錳、鐵、鈣、磷、硒等必須微元素。還有 18 種氨基酸,包括人體不能合成的 8 種氨基酸。而及鞘 脂類、腦苷脂、神經酰胺、三萜、雄性酮、腺苷、松露酸、甾醇、松露多糖、松露多肽等大量代謝產物,具有極高的營養保健價值。其中雄性酮有助陰陽調和、調理內分泌的顯著功效。鞘脂類化合物在防止老年痴呆、動脈硬化以及抗腫瘤細胞毒性方面有明顯活性。多糖、多肽、三萜具有增强免疫力、抗衰老、抗疲勞等作用,可用於保健養身。外國坊間還流傳黑松露是性愛秘寶,有春藥效能,增加對性的興趣。

北菇蒸雞飯
黑松露醬燒賣
2015-07-18
$100 (Dinner)
北菇蒸雞飯
黑松露醬燒賣