坦白講,呢兩個月唔係特別有咩心情去搵好嘢食,連朋友都少約咗。謝謝呢一晚有個「出口」,品嚐美食之餘,亦和廚師有個交流機會,喜歡聽嘅係每一個人獨有嘅故事,或許你會更加了解每道菜背後嘅諗頭,或者更深入嘅話,係廚師嘅小小經歷。灣仔the Hennessy 3樓,一行入去已經望到廚師開始整理食物,望埋去左手邊中間兩排開放式枱椅。驚喜嘅係沿店嘅卡位有塊簾,似乎客人如果需要自己空間,絕對可以落簾。另外bar枱另一邊有間房,眼望可以容納十個人,3000最低消費。先上一小杯蘋果汁,清一清喉嚨。未幾第一道就上,呢款前菜好特別,牛油果他他,內有呑拿魚,用膳當日本來有小小飽,一食,有小小wasabi ,剌激一下,開哂胃。廚師發辦,顧名思義,由廚師決定你跟住所食,廚師將最好食材配上合適嘅處理方法,送上去你面前。呢道湯真係好吸睛,濃濃牛骨湯,平時就咁煮完倒入湯料中。但呢位廚師本身喜歡咖啡,諗到用手沖咖啡,湯冲上去經木魚乾落番黎,個湯濃得有點過份,唔止平時魚湯,再加上沖落松茸,好好飲,呢個配搭絕對係有驚喜。煙熏鴨胸同鵪鶉蛋,煙熏效果強,唔會話好咸,剛剛好,兩者配到。報紙雞,呢個唔係真係報紙,係用上質地好似報紙嘅,包

報紙雞,呢個唔係真係報紙,係用上質地好似報紙嘅,包住雞件,幾特別。

吉列炸和牛,麵粉非常薄,只是剛剛好做出脆口咬感,真係多少少就會曬左件牛,肉係入口牛味充滿,加小小洋蔥同醬一齊食,唔會好膩,提升左個味。

牡丹蝦配上豆紙,係豆腐做嘅紙質感嘅壽司。小小啖先食牡丹蝦,點佢旁邊嘅汁,蝦味再出啲。以為好淡,點知成件壽司好豐富。

每種配搭總有佢嘅原意,有時唔係下下夾最高級嘅材料先係好食,都要兩者合到先得。三文魚腩加菜,剛剛好。

呢道我個人都真心佩服,食物鏈都出埋,本身食材本身係食啲咩,就配番成件事,個心絲細到嚇親!蟹食蝦,飯用龍蝦煮,蟹籽蟹膏的確係夾。

猜猜係咩黎?低溫鵝肝,一樣入口即溶,但卻無油膩感,感覺無咁肥,亦都接近原味(食完廚師話卡路里其實一樣,你無睇錯,係一樣,呢位廚師仲係減肥高手,想知點減,上去食個陣問佢)。底下嘅係用壽司飯整嘅鍋巴,好脆口,仲好過西多,成件仍然係一件壽司

忘記介紹,中間飲左杯波蘿沙冰,去一去口腔味道。(諗起去台灣食無老鍋都係咁)

黎到甜品部分,上面係有機蜜瓜,好夠味,完全無淡嘅感覺。底下嘅係用餘下嘅魚鱗整,成件事好match。完結時,有一杯冰凍嘅巨鋒梳打(用紅酒杯上,因爲顏色似紅酒),好圓滿。

我本身就係喜歡聽別人故事,唔單止食物滿足到我,連故事也是。寫食評可以唔單單係食物,廚師同樣重要,謝謝廚師敢言、敢愛、敢行。

日本人係好有原則,香港人創意,廚師自己嘅經歷同個性都反映係啲菜式入面。「爸爸!」,本來認真料理中的廚師,女兒嚟到,馬上甜笑到唔見眼。

店名Uo n,「Uo」係日文裡解作鮮,「n」係廚師太太英文名首個英文字母,好有意思,淨係呢點,相信太太同樣感受到愛。

剛開業3個月,灣仔發生嘅事特別多,但廚師並無怨言,默默繼續努力做好每道菜式。嚟到呢度,可能你話我會唔會講太多,好似食物少講。識我嘅人都知道我係幾鍾意聽人嘅故事,你先至了解每道本身嘅意思,尤其係廚師發辦,所以要寫底同開心些牙。
$1100 (Dinner)