2009-09-24 35 views
過開灣仔, 去到合和對面的QRE 的La Cucina Italiana試下,21/F係飲酒地方, 22/F則係用膳地方, 記得係網上睇過過話呢間餐廳係澳門都有一間, 宜家開到過來香港, 同侍應傾開, 原來大廚同大部份侍應都係菲律賓人, 而La Cucina Italiana 就係解意大利廚房, 等d食客有去到意大利人的屋企的家庭菜感覺可能已經過左午飯時間, 餐廳已經無咩人, 差不多包場, 環境一般, 但有好多裝飾品同窗檯種左香草, 大部份都係四方檯, 餐牌菜式雖然有意大利, 中, 英文, 但點菜卻要用英文!首先上左餐廳送的免費小食, 有一籃幾片法包, 配蒜蓉香草醬, 蒜頭係生的, 都幾辣, 蒜頭愛好者必好此道, 不過食完口氣一定會好勁啦!! 另外又有法包放左蕃茄, 香草醬, 橄欖油, 黑醋, 食落去酸味味都幾開胃, 幾清新我地點左一個細size的四季薄餅($89), 薄餅係偏薄的, 熱辣辣但又唔係好脆, 材料豐富, 有mozzarella芝士, parma ham, 蘑菇, 鳀魚, 水瓜榴, 吞拿魚, 洋蔥, 葡式肉腸, 橄欖, 蕃茄醬, 味道複雜, 可能每樣材料唔多, 未能試出

我地點左一個細size的四季薄餅($89), 薄餅係偏薄的, 熱辣辣但又唔係好脆, 材料豐富, 有mozzarella芝士, parma ham, 蘑菇, 鳀魚, 水瓜榴, 吞拿魚, 洋蔥, 葡式肉腸, 橄欖, 蕃茄醬, 味道複雜, 可能每樣材料唔多, 未能試出真味 , 只係食到芝士味不濃, 鳀魚幾咸, 唔通真係受澳門店影響, 竟然有葡式肉腸, 而唔係意大利腸??

另點了Fazzoletto特式芝士菠菜餡角配肉醬 ($89), 其實呢個整法好似意式雲吞, 不過我覺得佢應該主要係下左蛋去做個餡角皮, 所以食落去有蛋香, 卻沒有了意式雲吞有麵粉的飽滯感, 餡角內有適量的芝士菠菜蓉, 剛剛好, 唔會太膩, 配上大量平時用來整肉醬意粉的蕃茄肉醬食, 都算幾好味的一道菜, 不過稍嫌肉醬太多, 用來食多碟意粉都得

最後來的係carbonara ($88), 嘩!!一睇個賣相都知唔得啦, 通常d餐廳犯的錯係個雞蛋白汁太稀, 但呢度的竟唔係, 雖然意粉煮得al dente, 但煙肉炸到燶晒, 個雞蛋白汁煮到d蛋熟晒, d蛋煮到一舊舊咁
, 擺明係煮到過左火啦
, 估唔到意大利廚房整呢個菜都失手

仲叫左杯凍latte($28), 凍的鮮奶咖啡無咩特別, 咖啡味偏苦澀, 插上意大利國旗的攪攪棒真係hard sell佢間"意大利廚房"

食品同菲藉侍應服務水平有好有壞, 睇來要係灣仔區殺出血並不容易, 比我選擇我會行多兩步去日月星街食飯
免費餐前小食
特式芝士菠菜餡角配肉醬