一餐飯除咗食物、環境以外,最重要係個vibes,最近比較多朋友生日包括自己,哈哈,所以聚餐上對於餐廳的選擇上,會比較需要配合當晚的聚會主題而設,近日吃了一頓也頗為高質的西班牙Fusion菜。呢間餐廳the optimist本身已經bookmark好耐,一直聽人講話慶祝生日首選,十分好氣氛,不過一直被朋友落選,今日終於試到,哈哈。餐廳位於灣仔軒尼詩道,樓高二層,(應該有第三層,不過我無上去望哈哈),ground floor 係bar 位置,食bar food可以係可以揀坐果層,sofa 位置其實幾好feel,最後我哋被安排二樓餐廳位置,餐廳燈光較暗,但亦頗為浪漫。都幾多外國人聯群結隊的共聚晚餐。食得西餐,當然要全程講英文,事前做足準備功夫一定冇錯,就係嗌chef order ,甘係一定唔會尷尬,亦可以食到最signature 菜式,包括lobster risotto.同時,要叫西班牙果洒,三個人當然點一jar,個樽好靚,為一頓飯添上儀式感。首先,上左三道前菜,tuna tartare,padron peppers 、pan con tomate .三個前菜也做得好好,特別蕃茄麵包,個麵包

三個前菜也做得好好,特別蕃茄麵包,個麵包好食到黐線,脆得黎亦有適當的濕度,配合蕃茄酸甜酸甜,十分開胃。peppers 十分新鮮,唔會好辣。tuna tartare ,tuna 加牛油果組合無敵。

之後黎2個sides , black truffle croquettes, 一片的黑松露加薯仔波波,好食,第一次食到一片片嘅黑松露,香的黑松露但唔會漏。ham broken egg, egg Benedict 既味道加薯仔、煙肉,不過不失啦。

Main dishes 係secreto pork 以及gambas , 前者係炭燒豬頸肉,嫩口唔鞋口,蝦我就覺得比較失色,大隻嘅新鮮的不過冇乜味。主角係lobster rice,喺大份既,震撼眼球既,味道夠濃,龍蝦都冇整得好老,整體唔錯。

順帶一提如果你係慶祝生日嘅話,最尾上甜品會有生日歌聽,live 黎嫁。甜品碟寫哂名也是基本配置啦,整體大推大家黎呢度慶祝生日、或者特別節目啦。
Black  truffle croquettes
Pan  con tomato