2017-09-26
好耐之尊已經有聽過一位朋友介紹老二花廳係一間幾得意幾靚既餐廳,今日咁岩約左係旺角食晚飯,我就提議試呢小本經營既餐。去到旺角都用左十五分鐘左右google map餐廳位置,佢係麥花臣球場隔離,大門橫丁個條街。由於佢係d舊大廈既一樓,又無大招牌無signage,都比較難搵,大家要比多d眼力spot下👀唔止餐廳內在行懷舊風,就連門面同本身個座大廈都相當舊😂入到去感覺真係好懷舊,地下用左80年代既黑白格仔磚,擺設都係一d好古董feel既物件。環境唔大,枱既數目亦唔多,但都舒服既。weekday夜晚食客唔多,得4枱左右,大概係位置太偏僻又無招牌畫關係。相信weekend會比較多人。佢d牆都痴左唔同既大頭懷舊人物。最中意係呢隻咁舊款既窗🤣老二花廳有dinner set既,一個set有個湯/salad加main course加飲品同dessert,都包幾多野😋 南瓜湯偏甜,南瓜味就無咩啦,不過都叫香濃既,可能落得太多忌廉所以會咁甜。Truffle fries都幾大碟,除左但truffle source,佢落左少少松露係薯條面 (真係好少😂) 沾到松露既薯條好香。薯條口感都夠脆,唔錯。呢個老大脆趣雞
唔止餐廳內在行懷舊風,就連門面同本身個座大廈都相當舊😂
佢d牆都痴左唔同既大頭懷舊人物。最中意係呢隻咁舊款既窗🤣
呢個老大脆趣雞翼老算係成晚既重點,炸得超級脆😳😳 肉又嫩滑,佢炸槳同外面普通既炸雞翼唔同,唔係凹凹凸凸一粒粒粉粒脆香雞個種,而係一片過包住左雞翼,真係好脆。本身雞翼已經調好左味,咸咸地岩岩好,再沾上佢中間個蛋黃醬好好食🤤
我地只係嗌左一個set dinner,main course揀左carbonara。相比起小食,carbonara就有d失色,似普通濃d既忌廉汁意粉,無咩蛋汁味。料亦唔特別多,多d煙肉片會開心d🤤 粉既質感都唔錯既軟硬適中。
最後個set仲有dessert,original跟blueberry cheesecake或者tiramisu,或者加$28可以有溶岩朱古力蛋糕雪糕🤔 我地兩個人share就揀左加錢。所謂既溶岩係朱古力蛋糕面個層朱古力會加熱然後溶溶地,就唔係留心的。蛋糕入面有合挑唔會得蛋糕咁dry,都唔算太甜既,ok!
總括黎講,對老二花廳既整體感覺良好,環境氣氛食物各樣都唔錯,佢既燈光偏暗,會令人好relax,三五知己想搵個地方食野坐得耐影下相既,呢到絕對係一個好選擇👍🏻 有好多影相位🤤🤤🤤