2017-10-10 1110 views
西環自從有左鐵路後,都開左好多好吸引嘅食店,不論係甜品、咖啡店、台灣菜等,所以即使有時山長水遠都要去試下,如果食到好西,遠少少都覺得值得的。之前已經去過附近一間台灣菜,覺得好啱口味,成日想心思思回頭,但因為上次見到旁邊有間「一碗小麵」,餐牌以川菜為主,於是中秋紅假當日就去左試試。後來先知原來係紅磡一碗小麵嘅分店,不過呢邊就有小炒,選擇多啲。餐廳都係小店形式,不過位置都闊落,唔會話背貼背,中午時份,人流唔算好多,直接入座。雖然係川菜,但睇店面裝潢都幾新式,走文青路線。餐牌供應涼菜、麵食、小炒等,麵食嘅價錢還好,但涼菜小炒都唔平,定價$48-158,未知係咪份量頗多。本來想點我最鐘意嘅酸辣粉,不過見到定價$42,還是決定點其他,怕自己點了會心理唔平衡,因為平常食開嘅酸辣粉都不過二十零蚊。口水雞 $48雖然隻碟睇落就好細,不過雞有六大件,反而覺得幾好食。花雕酒嘅味道都幾香而濃,雞件肉多骨少,唔會太辣水煮牛肉薯粉 $78水煮牛肉麵我就轉左做薯粉,原來呢度用嘅係扁身薯粉。以個人認知,就係其實好多超市都買得到,一餅餅麵嗰種,上枱時都幾難夾開,其實麵條係痴到實哂。口感相對冇咁煙韌,類似透明河粉,純粹

口水雞 $48
雖然隻碟睇落就好細,不過雞有六大件,反而覺得幾好食。
花雕酒嘅味道都幾香而濃,雞件肉多骨少,唔會太辣

水煮牛肉薯粉 $78
水煮牛肉麵我就轉左做薯粉,原來呢度用嘅係扁身薯粉。以個人認知,就係其實好多超市都買得到,一餅餅麵嗰種,上枱時都幾難夾開,其實麵條係痴到實哂。口感相對冇咁煙韌,類似透明河粉,純粹個人口味,比較鐘意圓形薯粉。
牛肉加入大量京蔥去炒過,食落都唔會好韌或者好老,我就覺得唔夠嫩腍,好似平時炒牛河咁偏碎硬。
湯底幾重口味,見到有唔少花椒,亦都比較油膩。雖然我點左少辣,其實辣度一般,反而帶少少麻。
接近八十蚊但呢個質素,個人認為有點唔值,我寧願去食碗牛肉麵滿足啲

肥腸炸醬麵 $57
因為第一次黎,未知辣度如何,點左少辣試試,辣度一般,湯底後續有帶啲啲麻,食得辣嘅朋友可點中辣起標。
麵質有啲似上海麵,所以相機食先不能太長時間,否則會浸腍。麵嘅份量頗多,接近六十蚊都唔太抵食,勝在食得飽。
炸醬以肉碎為主,嚴格黎講稱唔上係一個醬。肥腸大約有六至七件,炆得腍身,冇乜嚼頭,入口幾乎溶咁濟,味道方面滷水都幾香。
不過男朋友因為呢碗麵都屙左兩至三日,唔知咩原因啦

自制洛神花茶 $22
飲品選擇唔多,點洛神花茶比較淡,唔酸唔鹹,叫做食完辣野溝淡下,廿二蚊就唔太值。

整體黎講,呢餐飯連加一二百幾蚊,食物水準同價錢唔太相符,好多川菜麵店都做得比佢好食。
一路食一路覺得貴貴地,兼且有少少後悔,畢竟呢度選擇多,花同樣價錢大概都食到更加回味、值得嘅食店。
2017-10-05
$110 (Lunch)